Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lovačke aktivnosti u avgustu
  • 27.08.2017. 19:00

Lovci spašavaju kukuruz od najezde divljih svinja

Ono što nije uništila suša na parcelama uz rijeku Savu, u dobroj mjeri uništavaju divlje svinje. Lovci su pokrenuli akcije, pa od Orahove nizvodno do Orubice odstrijeljuju veliki broj ove divljači.

Foto: Boško Grgić
  • 4.717
  • 380
  • 0

Jovica Trkulja, poljoprivrednik i lovac iz gradiškog sela Mačkovac, zajedno sa kolegama lovcima iz sekcije Greda u tri navrata se odazvao akciji odstreljavanja divljih svinja u predjelu Milave, uzvodno od Gradiške.

"Tamo su svinje na pojedinim mjestima načinile totalne štete. Kukuruz se zbog dubljeg zemljišta nekako suprostavio suši, ali svinje su ga potamanile. U tri izlaska u lovište ja i moje kolege Danijel Tutić, Mikan Kešić, Bojan Petrović i Radoslav Šešum smo odstrijelili najmanje 25 divljih svinja", kaže Trkulja.

Prijavili štetu i preduzeli akcije

Predsjednik Lovačkog udruženja "Prosara", Milan Drageljević kaže da su im brojni poljoprivrednici prijavili štetu od divljih svinja, te da su odmah po dojavama preduzeli akcije.

"Posljednja tri lovna dana udruženje je posvetilo upravo akciji lova na divlje svinje. Za vrijeme hajke lovci su vršili i odstrijel ove divljači, što je jedna od mjera zaštite. Lovci redovno obavljaju ishranu divljači, a podsjećam da su poljoprivrednici dužni zaštititi svoje usjeve", rekao je Drageljević.

Veliki broj divljih svinja u priobalnom dijelu odstrijelili su i lovci iz sekcija Orahova i Bistrica. Na tom području su i najznačajnije štete od divljih svinja.

Štete se ipak ne naplaćuju

Drageljević je naglasio da poljoprivrednici štete koje su pričinile divlje životinje trebaju prijaviti nadležnom opštinskom odjeljenju sa zahtjevom da se izvrši procjena štete.

Poljoprivrednici se ne nadaju nikakvom obeštećenju od strane Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske, opštinskih službi i lovačkih udruženja, jer proteklih godina nije bilo nadoknade štete načinjene od strane divljači. Smatra se da poljoprivrednik mora zaštititi svoje poljoprivredne usjeve.

"Nije mi jasno kako da zaštitim kukuruz i soju kad su oko njiva na sve strane ili Sava ili bujno šipražje i šume.Kukuruz odmah nakon sjetve uništavaju ptice, potom nastavljaju divlje svinje. Nelogično je da štetu snose sami poljoprivrednici", rekao je Boro Svjetlica, poljoprivrednik iz gradiškog sela Bistrica.

Ipak jedina mogućnost za suzbijanje ili smanjenje šteta od divljači su lovačke akcije, koje, kako se pokazalo, daju dobre efekte. S obzirom da će zbog suše i berba značajno poraniti, procijenjuje se da se sa još dvije do tri akcije mogu spasiti kukuruzi od divljih svinja na širem području gradiške opštine.

Foto: Boško Grgić


Tagovi

Poljoprivrednik Lovac Bistrica Prosara Jovica Trkulja Milan Drageljević Danijel Tutić Mikan Kešić Bojan Petrović Radoslav Šešum Boro Svjetlica Mačkovac Greda


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...