Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pesimistične projekcije
  • 06.07.2024. 18:00

Loši izgledi za poljoprivrednike: Nakon teške 2023., prognoza za 2024. je pesimistična

Iako su cijene gnojiva sada niske, očekivano olakšanje neće u potpunosti nadoknaditi povećanje troškova strojeva. To nisu jedini problemi

Foto: Shutterstock/Gatien GREGORI
  • 55
  • 31
  • 0

Prošla, 2023. bila je teška za većinu poljoprivrednih gazdinstava u poređenju s prethodnim, vrlo profitabilnim godinama. Iako cijene gnojiva imaju opadajući trend na globalnim tržištima, one su i dalje značajan input za farmere, veći su troškovi strojeva, a izlazne cijene niske. Zbog svega ovoga mnoge farme bilježe pad prihoda, zaključak je globalne mreže koja okuplja referentna poljoprivredna gazdinstva - agri benchmark Cash Crop Network-a. 

Njihova godišnja konferencija održana je od 10. do 14. juna, u Španiji, a raspravljalo se o najnovijim događanjima u globalnoj ratarskoj proizvodnji. 

Pesimistične projekcije

Projekcije agri benchmark mreže, kojom koordinira njemački Thünen Institute, još su pesimističnije za 2024. godinu. Iako su cijene gnojiva trenutno niske, očekivano olakšanje neće u potpunosti nadoknaditi povećanje troškova strojeva

Prognoze su pokazale da će svjetske proizvođačke cijene biti niže nego prošle godine. Kao rezultat toga, tipična poljoprivredna gazdinstva vjerovatno će imati poteškoća u korištenju zemlje po trenutnim cijenama najma.

Sojino ulje, ukrajinske žitarice i šećerna repa

Teme o kojima su također raspravljali bile su rast proizvodnje biodizela koja će do 2029. dovesti do godišnje potražnje od 8 miliona tona sojinog ulja. Kako bi se podmirila ova potražnja, trebalo bi proširiti površine pod sojom na oko 5,1 milion hektara, a što bi dovelo i do rasta cijena za oko 6 do 8 posto. 

Kada je riječ o Evropi, problematiziran je izvoz žitarica iz Ukrajine za kojega tvrde da nema specifičnih učinaka na cijene inputa na farmama srednje i istočne Evrope. 

Tema je bila i proizvodnja šećera u EU gdje je u 2023. zabilježena ekspanzija i prilična profitabilnost budući da je zbog visokih cijena šećera u 2022., proizvodnja u EU porasla za 7% u 2023. godini. Stoga je EU ponovno postala neto izvoznik. Budući da su globalne cijene šećera još uvijek bile prilično visoke, negativan utjecaj na domaće bio je nizak. Thomas de Witte iz Thünen Instituta izjavio je da je profitabilnost proizvodnje šećerne repe bila izvanredno visoka – 1.000 do čak 2.000 €/ha u odnosu na druge usjeve. Bez obzira na moguće buduće smanjenje cijena repe od 15 do 30 €/t (ili 20% do 40%), ona bi i dalje bila konkurentna u odnosu na cijene pšenice od 230 €/t.

Regenerativna poljoprivreda 

Intenzivno je raspravljano i o konceptu regenerativne poljoprivrede. Učesnici su istaknuli da mnogi industrijski lideri i političari promoviraju ovu ideju kako bi odgovorili na zabrinutost javnosti u vezi s poljoprivredom, a utjecajne globalne konsultantske kompanije pokušavaju educirati poljoprivrednike o profitabilnosti predloženih mjera poput pokrovnih usjeva i poljoprivrede bez oranja. 

No, ispostavilo se da zagovornici znatno precjenjuju potencijale, posebno u pogledu uštede stakleničkih plinova i ekonomije. Nadalje, smatraju da nisu adresirana niti dva glavna izvora emisije stakleničkih plinova - proizvodnja i korištenje azota te promjena korištenja zemljišta, a što se odnosi na krčenje šuma, isušivanje močvara te pretvaranje travnjaka u oranice. 

S obzirom na navedene nedostatke, mreža će objaviti rad na ovu temu i predložiti značajnije pokazatelje za definiranje ciljeva koji učinkovito smanjuju emisije stakleničkih plinova i smanjuju pritisak na bioraznolikost, zaključili su u saopćenju.


Tagovi

Projekcije ratarske proizvodnje Agri benchmark Pesimistična 2024. Prognoze proizvodnje Regenerativna poljoprivreda Cijena gnojiva


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Rode na svom. Derventa, Lužani.