Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva pšenice
  • 04.07.2018. 18:30

Loš kvalitet pšenice i preniska otkupna cijena zabrinjava brčanske ratare

U resornom ministarstvu kažu da loše vrijeme neće uticati na redovnu dinamiku isplate poljorivrendih podsticaja za koje je ove godine namijenjeno devet miliona maraka.

Foto: Pixabay/Pavlofox
  • 783
  • 42
  • 0

Na području distrikta Brčko u toku je žetva strnih žita. Najbolje su prošli oni koji su posao obavili prije kiše. Ove, kao i prethodnih godina, pod strnim kulturama je oko 3.000 hektara, navodi RTRS.

Mladen Pejin iz Brčkog, još je u žitnom polju. Pod pšenicom i zobi zasijao je 102 hekatra. Prinos pšenice je od 6-8 tona, po hekataru što je, kaže, dobro, ali je loš kvalitet zrna.

Teško će biti plasirati pšenicu

"Prvo smo iu maju imali jedan toplotni udar koji je dosta smanjio kvalitet zrna, jer je ono počelo naglo da zrije. Sad imamo  kišni period koji ne dozvoljava da izvodimo žetvu. Svaka dodatna kiša smanjuje kvalitet zrna, a hektolitar opada. Takvu pšenicu će biti teško plasirati", kaže Pejin.

Drago Novaković iz Brezova Polja Sela već je požeo svoja polja pod strnim žitima. On kaže da su prinosi na području Brčkog i u istočnom dijelu od 350 do 450 kg po hektaru.

Podsticaje će isplaćivati redovnom dinamikom

I u resornom odjeljenju distrikta Brčko navode da su kiše uticale na umanjene prinose strnih žita. Međutim, kažu da to neće uticati na redovnu dinamiku isplate poljorivrendih podsticaja za koje je ove godine namijenjeno devet miliona maraka.

"Podsticajne mjere pomažu proizvođačima. On se isplaćuje redovno u odnosnu na region, tako da su svi proizvođači obeštećeni u tom pogledu i podsticaje će naplatiti redovnim putem", rekao je Zoran Gajić, šef Odjeljenja za poljorivredu distirkta Brčko.

Većina brčanskih ratara nije zadovoljna ovogodišnjom žetvom. Ali ni otkupnom cijenom, ističu da se za 100 kilograma pšenice, može kupiti tek 10 litara nafte.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Žetva Strna žita Pšenica Brčko Otkupna cijena


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.