Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodni travnjaci
  • 24.02.2018. 16:30

Livada traži njegu, a ne samo gazdu

Podizanje niskih prinosa na prirodnim livadama je uglavnom moguće primjenom odgovarajućih agrotehničkih mjera poput: đubrenja, košenja zaostalih trava, uništavanja korova, kao i tehničkih mjera

  • 1.810
  • 71
  • 0

Prirodni travnjaci na našim područjima nedovoljno su iskorišten potencijal za ishranu stoke. Oni se mogu koristiti kao pašnjaci, livade ili kombinirano. Kada je riječ o livadama, one se odlikuju malim prinosom suhe mase. Primjerice, u Srbiji prirodne livade u prosjeku daju do 1,8 tona sijena po hektaru sa malim postotkom proteina (6-7%) i lošim florističkim sastavom. Osim toga, u njima nema mnogo minerala, pa je zato sam kvalitet prirodnog livadskog sijena vrlo loš, zbog čega mu je cijena niža u odnosu na druga sijena.

Seljaci ravnodušni prema livadama i pašnjacima

Diplomirani inženjer poljoprivrede Miloš Nikoletić, kaže da je loše stanje livada u Srbiji posljedica nehajnog odnosa vlasnika ili njihovih navika. Kako on tvrdi, poljoprivrednici se u ravnodušno ponašaju prema prirodnim livadama koje koriste, dodajući da bi se svaka površina i poljoprivredni proizvod trebalo proizvesti na najbolji mogući način, odnosno uz poštovanje određenih pravila.

Rijetko se koriste mineralna đubriva

Nikoletić objašnjava da se prinos sijena na prirodnim livadama najbrže popravlja i podiže primjenom mineralnih đubriva. Treba razmišljati i o uklanjanju korova. Tvrdi da prirodni travnjaci najčešće zauzimaju manje plodna zemljišta ili ona koja plave, zbog čega ih poljoprivrednici zapostavljaju.

Bez dušika nema podizanja prinosa

Stalnim iznošenjem, ali ne i vraćanjem, biljnih ostataka u zemljište, ono postepeno osiromašuje. Zbog toga se primjenom mineralnih đubriva u zemljište osigurava da se korisne livadske biljke razviju i da ih životinje koje se njima hrane koriste u fazi kada imaju najviše proteina. Da bi to bilo ekonomski isplativo, odnosno da bismo mineralna đubriva primjenili na najbolji mogući način, prvo bi trebalo napraviti analizu plodnosti zemljišta. Prema riječima Nikoletića, poznato je da bez dušika nema podizanja prinosa na prirodnim travnjacima. Međutim, on naglašava da se s dušikom ne smije pretjerivati, dodajući da je maksimalna količina dušika koju koristimo u prirodnim livadama do 160 kilograma po hektaru, a osim njega je poželjna i primjena fosfora i kalijuma.

Kako i koliko primjeniti mineralna đubriva na livadi?

Ukoliko u zemljištu ima dovoljno fosfora, koristimo ga u količini 14-18kg/ha, a ako ga nema koliko bi trebalo, onda primenjujemo 30-40kg/ha čistog fosfora. Kalijum se dodaje tako što se poštuje pravilo da se sa tonom pokošene suhe tvari iznese do 20kg/ha čistog kalijuma. Nikoletić kaže da su neke minimalne količine mineralno kompleksnih đubriva NPK 15:15:15 150 kg/ha i 100 kg/ha KAN-a, uz napomenu da se fosforna i kalijumova đubriva po pravilu unose u jesen, dok se dušična đubriva primenjuju nakon prvog i drugog otkosa.

Za podizanje prinosa preporučljiva i primjena agrotehnike

Podizanje niskih prinosa na prirodnim livadama je uglavnom moguće primjenom odgovarajućih agrotehničkih mjera poput: đubrenja, košenja zaostalih trava, uništavanja korova, kao i tehničkih mjera drljanja i valjanja travnjaka u proljeće, frezanja, ravnanja. Takođe  je preporučivo uklanjanje krtičnjaka i mravinjaka čime se utiče na povećanje prinosa, dok je podsijavanje mjera kojom možemo popraviti narušen floristički sastav i povećati niske prinose.

Foto: Pixabay/stafichukanatoly


Tagovi

Prirodni travnjak Livada Stočna hrana Mineralna đubriva


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.