Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrana izvoza
  • 14.04.2022. 16:00

Kvote za izvoz 350.000 tona pšenice i kukuruza iz Srbije?

Na sastanku predstavnika "Žita Srbije" sa predsjednicom vlade načelno je dogovoreno da se odrede mjesečne kvote za izvoz po 350.000 tona pšenice i kukuruza starog roda za sve destinacije.

Foto: Depositphotos/MichaelAbramov
  • 77
  • 11
  • 0

Direktorica Udruženja "Žita Srbije" Sunčica Savović rekla je Tanjugu da je na sastanku predstavnika ove asocijacije s premijerkom Anom Brnabić u srijedu (13.aprila) načelno dogovoreno da se odobre kvote za izvoz pšenice, kukuruza i ulja, a da se dozvoli neograničeni izvoz brašna.

"Na sastanku predstavnika 'Žita Srbije' sa predsjednicom vlade i predstavnicima njenog kabineta i kabineta ministra poljoprivrede jučer je načelno dogovoreno da se odrede mjesečne kvote za izvoz po 350.000 tona pšenice i kukuruza starog roda za sve destinacije, isključivo za ugovore potpisane pre 9. marta ove godine. Dogovoreno je i puštanje u slobodan izvoz pšeničnog brašna i prekrupe, kao i griza od kukuruza", rekla je Savović. 

Srbija zbog velikih zaliha zaustavlja proizvodnju brašna - moguć izvoz susjedima? 

Dodala je da su predstavnici "Žita Srbije" tražili da se dozvoli izvoz svih količina rafiniranog i nerafiniranog suncokretovog ulja koje su ugovorene do 9. marta, ali je ostalo da kvote odredi Ministarstvo poljoprivrede prema ugovorima koje uljari dostave preko svog udruženja.

Ukidanje carine na uvoz pšenice i kukuruza

Savović je navela, dalje prenosi RTV, da je jedan od zaključaka da se ukine carina na uvoz pšenice i kukuruza.

"Detalji treba da budu dogovoreni na sljedećem sastanku koji će biti organiziran u istom sastavu sljedeće srede, kako bi narednog četvrtka prijedlog bio na sjednici vlade. Nakon revidiranja bilansa, 15. maja će biti održan novi sastanak na kome ćemo razmatrati dalje korake za narednih mjesec dana, uključujući i trgovanje novim rodom", rekla je Savović.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Žitarice Kukuruz Pšenica Izvoz Carina Srbija Poljoprivrednici


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...