Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pšenica
  • 04.07.2023. 09:00

Kvalitet i kvantitet pšenice varira, ali od čega?

Kod primjene fungicida proizvođači ubuduće moraju biti vrlo pažljivi, zdravstveno stanje usjeva se mora pratiti sa više aspekata

Kvalitet i kvantitet pšenice varira, ali od čega?
Foto: Depositphoto/Matic.Sandra
  • 108
  • 6
  • 0

Ova vegetaciona godina je za proizvodnju strnih žita bila prilično zahtjevna i pokazala je da se su preduzete mjere ili odsustvo istih bile uzročno posljedične. Kao i svake godine na zdravstveno stanje usjeva veliki uticaj su imale agrotehničke mjere, meteorološki uslovi, izbor pesticida, ističe za Agroklub stručnjak za zaštitu bilja Snežana Parađenović

Loš start

Proizilazi iz svega navedenog da će kvalitet i kvantitet prinosa pšenice u ovoj godini vrlo varirati, od vrlo dobrog do onog ispod prosjeka.

"Na intenzivno prisustvo cikada i uši ukazivali smo još u novembru i objašnjavali da su tome doprinijele dugo zadržavane biljke samonikle pšenice - isprovocirali visoku brojnost i žitnog bauljara. Posljedice ove pojave sagledavali smo tokom rasta i razvoja usjeva. Nadamo se da će se razmotriti potreba o nanošenju insekticida na sjeme strnih žita, od strane sjemenskih kuća i doradnih centara", kaže Parađenović i dodaje da je do pojave biljnih bolesti na novoizniklim usjevima došlo vrlo rano, već tokom februara.

Vjetar u džepovima ratara: Pšenica podbacila za 30 posto

Veći intenzitet je bio na ranijim rokovima sjetve. Kolebanja u temperaturi, uz obilne padavine uticale su na intenzivnije širenje simptoma i pojavu bolesti lista, bez obzira na rokove sjetve i sortiment. Razlika je bila samo u intenzitetu zaražene lisne mase na prisustvo sive pjegavosti lista, lisne hrđe, žute hrđe, pepelnice, žuto mrke pjegavosti.

Nakon obilaska parcela u posljednjoj dekadi aprila i početkom maja, proizvođači koji nisu obavili tretman u panici su krenuli da rade zaštitu, jer su gore navedene bolesti vrlo degenerativno djelovale upravo na gornje listove, nosioce prinosa, ističe. Preduzimanje ovog zakašnjelog tretmana je imalo za posljedicu već prilično zaraženu lisnu masu.

Sve zavisi od preduzetih mjera zaštite

Faza klasanja i početak cvjetanja pšenice dosta je dugo trajala uz obilne padavine. Preduzimanje tretmana za zaštitu klasa (i dalju zaštitu lisne mase) je bilo teško izvodljivo, te se ulazilo u parcele sa oko 80 -100% biljka u klasanju uglavnom, a samo je mali procenat proizvođača uspio da obavi tretman na početku cvjetanja.

Preduzimanje tretmana za zaštitu klasa je bilo teško izvodljiva (foto: S. Parađenović)

"Čak je kod proizvođača koji su obavili zaštitu neposredno prije klasanja, u panici da zaštite lisnu masu, tretman u cilju zaštite klasa i izostao. Na takvim usjevima su već prisutni saprofiti na klasu. Tako da je prisustvo fuzarioze na parcelama različitog intenziteta. Možemo zaključiti da će prinosi i kvalitet pšenice u ovoj godini zavisiti od ozbiljnosti i odgovornosti za preduzete mjere zaštite", kaže naša sagovornica i naglašava da kod primjene fungicida proizvođači ubuduće moraju biti vrlo pažljivi, zdravstveno stanje usjeva se mora pratiti sa više aspekata.

Na tržištu je veliki broj registrovanih preparata iza čije registracije i preporučene primjene stoje kompanije i upotreba pesticida mora biti pozicionirana tako da je usko vezana sa poznavanjem biologije patogena, uslova za njegovo širenje, agrotehničkih i meteoroloških uslova proizvodnje, a zasnovana na kontinuiranim pregledima i stručnosti.


Tagovi

Zdravstveno stanje pšenice Fungicidi Bolest lista pšenice Stanje prinosa Kvalitet zrna Snežana Parađenović


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bronzana plaketa Agroklubu za doprinos u razvoju festivala kobasice u selu Bravsko