Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine
  • 04.05.2022. 16:30

Kukuruzna pipa napada usjeve pšenice

Najveći napadi i oštećenja od kukuruzne pipe su uočeni po obodima parcela.

Foto: Depositphotos/116 somos.ferenc7
  • 77
  • 14
  • 0

Na području Vrbas u Srbiji je ove godine uočena veća brojnost kukuruzne pipe (Tanymecus dilaticollis) u odnosu na prethodne godine. Pored prisustva ove pipe u usjevima kukuruza uočene su i značajne štete od njene ishrane i na usjevima pšenice, pogotovo na parcelama gdje je prošle godine bio kukuruz.

Na mjestima gdje se ova štetočina hranila na listovima, evidentirano je i intenzivno prisustvo vrtnih muha (Bibio hortulans). One nisu poznate kao štetočine poljoprivrednih usjeva, samo se hrane biljnim sokovima (usni aparat za lizanje).

Najveći napadi i oštećenja od kukuruzne pipe su uočeni po obodima parcela.

Imago je dug pet do osam milimetara, sive je boje, ovalno je izduženog tela, kao i glave koja je na vrhu preobražena u rilo. Larva joj je bijele boje, bez nogu, savijena u luk, dužine pet do šest milimetara, piše Marija Ivezić u svojoj knjizi Entomologija: Insekti i ostale štetočine u ratarstvu. 

Pipa prezimljuje u stadiju imaga na 15-50 cm dubine zemljišta, na poljima gdje je i prethodne godine bio posijan kukuruz, što je potvrda da je plodored najbolja preventivna mjera protiv ove štetočine. 

Preporuka je da se usjevi kukuruza redovno obilaze jer tek predstoji nicanje na velikom broju usjeva, a pipa je najopasnija u periodu od nicanja do razvoja prvih listova


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Kukuruzna pipa Usevi pšenice Prognozno-izveštajna služba Vrtne muve


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...