• Naučno istraživanje
  • 19.09.2020. 07:30

Kukuruz tretiran vitaminom E tolerantniji je na sušu

Alfa-tokoferol doprinosi stvaranju potrebnih kiselina i podstakao je razvoj kukuruza čak i kada ga je suša ozbiljno oslabila, zaključak je istraživačkog tima.

Foto: Depositphotos/absurdov
  • 42
  • 4
  • 0

Pakistanski istraživački tim iz Saudijske Arabije i Tajvana prskao je biljku kukuruza otopinom alfa-tokoferola, odnosno vitamina E u mladoj fazi razvoja, što je poboljšalo podnošljivost biljaka na sušu zbog antioksidativnog učinka jedinjenja.

Potencijalno rješenje za sve toplija razdoblja?

U slučaju tretiranog kukuruza, prskanje je podstaklo razvoj biljaka čak i kada ga je suša ozbiljno oslabila. S obzirom na više od 160 miliona hektara pod ovom žitaricom na svijetu, ovo otkriće, ako se uspješno primijeni i proširi, moglo bi biti od ogromnog značaja, posebno za zemlje koje imaju nedostatak padavina, piše agroxxi.ru.

Zbog suše u Europi niži prinosi, a kasni i sjetva ozimih usjeva

Deficit kiše utiče na 45% obradivih površina i jedan je od najvećih prepreka povećanju proizvodnje hrane u svijetu. S druge strane, procjenjuje se da će svjetska populacija tokom sljedećih 25 godina narasti za oko 2,5 milijarde, što će imati ogroman uticaj na proizvodnju hrane.

U Pakistanu i tropsko-suptropskim zemljama dehidrataciju biljaka dodatno pogoršava toplotni stres i posebno brzo isparavanje, kao i globalno zagrijavanje. Ondje je pretežno suha zemlja, a obrađuje se 34,15 mil. hektara dok je 23,60 mil. ha neobradive površine.

Vitamin E doprinosi stvaranju potrebnih kiselina

Razvoj i jačanje biljaka prvenstveno je pojačano antioksidativnim učinkom vitamina E, koji doprinosi stvaranju kiselina potrebnih za razvoj životnih funkcija biljaka, uključujući askorbinsku i fenolnu kiselinu. U ogledima su testirane dvije sorte kukuruza (Agaiti-2002 i EV-1098), a za prskanje alfa-tokoferolom korišteni su nivoi 0 i 50 mmol.

U toku je siliranje kukuruza - na šta obratiti pažnju?

Alfa-tokoferol primijenjen na lišće pomogao je vratiti rast kod obe sorte, što je povezano sa poboljšanim fotosintetskim pigmentom, vodnom ravnotežom, antioksidativnim mehanizmom i boljom apsorpcijom hranjivih sastojaka u korijenima i izbojcima, smanjenjem peroksidacije lipida i povećanjem nivoa tokoferola u korijenju nakon folijarnog prihranjivanja.


Tagovi

Uzgoj kukuruza Pakistan Vitamin E Suša Alfa-tokoferol


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

[Kviz] Sveznalica ili neznalica? #uljanarepica

Koliko znaš o uljanoj repici? Odgovori na pitanja iz kviza i saznaj jesi sveznalica ili neznalica? Loading…  

Pročitaj cijelu bilješku