Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 29.07.2022. 15:00

Kukuruz skuplji od pšenice - nedostaju pomorci u crnomorskim lukama

Cijene žitarica su ponovo skočile. Tona kukuruza je na berzama 357 eura. Razlog je odustajanje Egipta o kupnji ukrajinske pšenice

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 165
  • 39
  • 0

Ove sedmice cijene žitarica su naglo porasle i pored postignutog dogovora o deblokadi crnomorskih luka. 

Egipat, najveći uvoznik žitarica, otkazao veliku pošiljku žitarica iz Ukrajine, što je izazvalo rast cijene pšenice koja se trgovala za 343 eura po toni, a ugovori za kukuruz su u jednom trenutku porasli na 357 eura po toni.

Nakon dugo vremena kukuruz je bio skuplji od pšenice, izvještava Agrarheute

Egipat traži druge dobavljače

Egipat je otkazao ugovore za ukupno 240.000 tona ukrajinske pšenice. Oko 85 posto uvoza te zemlje dolazi iz crnomorske regije. Poslije svih problema s ugovorom o kupovini i nemogućnosti isporuke ,očigledno je da se traže drugi dobavljači, poput Rusije, Francuske, Rumunije i Njemačke, kako bi se povećale strateške rezerve.

Prema prognozi USDA, egipatski uvoz je u prošloj marketinškoj godini 1021./2022. bio 11,5 miliona tona, a očekuju 11 miliona tona u novoj sezoni.

Kukuruz skuplji od pšenice 

Na blokiranim brodovima nedostaju mornari

Oko 80 brodova je zaglavljeno u ukrajinskim crnomorskim lukama, a trenutno nedostaje osoblje za njihovo vraćanje u pogon. Veliki broj pomoraca je evakuisan kada je počeo sukob. U ukrajinskim lukama na 94 broda nalazi se oko 2.000 pomoraca iz cijelog svijeta.

Prve pošiljke ukrajinskog žita bi, prema dogovoru uz posredovanje UN-a, teoretski mogle napustiti crnomorske luke za nekoliko dana. Problem je što će mali broj pomoraca željeti putovati u regiju dok ne vide siguran prolaz prvih brodova koji će biti vođeni oko morskih mina.

Kretanje cijena žitarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Do sada je raketama pogođeno sedam brodova, a dva su potonula. Crnomorska regija je proglašena rizičnom zonom što povećava troškove.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Cijene žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Pšenica Brodovi Crnomorske luke Nedostatak pomoraca


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.