Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 14.07.2015. 09:00

Kukuruz - odlučujući faktor sezone 2015/2016

Nastavlja se suho i toplo vrijeme diljem EU i Kanade. Očekuje se najniži urod kukuruza pa se pretpostavlja da će se i zalihe stočne hrane nešto smanjiti. Visoke cijene uljane repice stabilnije su od cijena soje.

Foto: depsoitphotos.com,
  • 74
  • 3
  • 0

Nastavlja se suho i toplo vrijeme diljem EU i Kanade. Očekuje se najniži urod kukuruza pa se pretpostavlja da će se i zalihe stočne hrane nešto smanjiti s obzirom na njegov udio u proizvodnji. Rumunjska pšenica pokrenula izvoznu EU kampanju, ali pitanje je hoće li se konkurentnost moći zadržati nakon vršenja ruske pšenice?

Visoke cijene uljane repice stabilnije su od cijena soje čija je vrijednost vjerojatno kratkoročna jer je urod u ovoj sezoni dobar, a očekuje se i prijenos zaliha iz prošle godine. U Velikoj Britaniji 2015. manje je područje pod pšenicom i uljanom repicom, a ječam osvaja sve više površina.

Čeka nas smanjenje zaliha stočne hrane

Tržište žitarica bilo je užareno prošlog tjedna, posebno na području Europe i Kanade, jer kako padaju procjene uroda na usjevima koji čekaju vršidbu, tako brige rastu. No, globalna ekonomska nesigurnost baca sjenu na buduća kretanja, a vrijednost budućnosnica stočne pšenice za kraj 2015. prognozirana je za £2.50/t niže.

Moguće je smanjenje zaliha stočne hrane u sezoni 2015/16 jer se očekuje najniži urod kukuruza od 2010., a zalihe su nešto manje nego što se očekivalo. Dok trenutne prognoze upućuju na dobro opskrbljeno tržište žitarica, trenutno dormantan vulkan kukuruza koji čeka erupciju, predstavlja dugoročni rizik. Prinosi kukuruza će biti ključni za određivanje zaliha žitarica pa se pomno motre vremenski uvjeti u srpnju.

Izvozna kampanja EU u 2015/16 dobro je startala egipatskom ponudom. Egipatska organizacija za opskrbu države strateškim resursima GASC (General Authority For Supply Commodities) je kupila 60Kt rumunjske pšenice za $212.47/t, što je potuklo mnoge ruske ponude. Bit će zanimljivo promatrati hoće li Europa uspjeti održati konkurentnost jednom kada ruska žetva dosegne vrhunac. EU je izdala rekordnu količinu izvoznih dozvola za 31.3Mt pšenice u 2014/15.

Potpore cijenama uljane repice

Potencijalno dobra kretanja cijena na tržištu uljarica nastavila su se i proteklog tjedna. Cijene uljane repice dobile su poticaj, za razliku od vrijednosti soje, čiji je trenutni sjaj moguće kratkog vijeka. Tako tržište uljane repice ima više sigurnosti da zadrži sadašnje kretanje cijena. Američke zalihe soje su u lipnju bile za 54% više nego prošle godine tako da se očekuje prijenos zaliha iz sezone 2014/15. Južnoameričke zalihe soje su bile za 23% više pa globalno zalihe soje izgledaju izdašno.

Postoji ipak i doza zabrinutosti za uljanu repicu. Suhi uvjeti u EU i Kanadi doveli su do slabijih prognoza uroda. Od svibnja su se budućnosnice te uljarice u Kanadi popele do 94 CAD/t (£48/t), što je dovelo do potpore europskim i britanskim cijenama.

Ječam gura pšenicu izvan igre

Analize sjetvenog područja pokazuju da je u Velikoj Britaniji došlo do 2%-tnog pada u sveukupnom području žitarica i uljarica za žetvu u 2015. (3.72Mha). Površine pod pšenicom i uljanom repicom manje su nego u 2014., dok su povećane površine pod proljetnim i ozimim ječmom. Područje zasijano zobi prilično je konstantno i nepromjenjivo. Promjene u usjevima odražavaju promjene u ekonomskim i agronomskim trendovima. No, postoje i regionalne razlike. U Engleskoj, veća područja pod ječmom neutraliziraju manje površine pod pšenicom i uljanom repicom. U Škotskoj pak dolazi do smanjenja površina pod ječmom koje se zamjenjuju pšenicom. Na 258Kha, škotski usjevi proljetnog ječma najniži su od 2010.

Englesko područje pod pšenicom bit će manje za 3% nego u 2014, na 1.87Mha. Posljedično, osim ako prinosi ne budu veći od onih prošle godine, proizvodnja pšenice u 2015. će biti niža. Veća količina zaliha ipak može poboljšati dostupnost engleske pšenice.

Pojašnjenje iskazanih veličina:
* 1 Kt = 1.000 t
**1 Mt = 1.000.000 t
*** 1 Mha = 1.000.000 ha

Foto: depsoitphotos.com, @photography33


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24%) i bjelančevina (35 – 50%) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Burza Kukuruz Soja Konkurentnost SAD Ptičja gripa Irak Perad Pad cijena Egipat Ukrajina Svjetsko tržište Stočna pšenica Budućnosnice Ruska pšenica Istočna tržišta


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."