Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konstantne padavine
  • 16.05.2023. 14:10

Kukuruz nije ugrožen, šta je sa pšenicom?

U zavisnosti od regije, količine padavina su različite, tako da je i situacija sa sjetvom kukuruza različita. Posebno treba voditi računa o zaštiti usjeva od korova.

Foto: Depositphotos/agzek1978
  • 130
  • 18
  • 0

Konstantne padavine u posljednjih sedam dana usporile su sjetvu u određenim područjima i poljoprivrednicima otežavaju primjenu zaštite usjeva od biljnih bolesti, te je potrebno pratiti situaciju i pravovremeno reagovati. Prema riječima rukovodioca Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi u Područnoj jedinici Bijeljina, Dragana Zarića, u Semberiji i Posavini sjetva počela je krajem aprila i već je odavno završena, dok se na određenim područjima produžila i do danas.

"U zavisnosti od regije, količine padavina su različite, tako da je i situacija sa sjetvom kukuruza različita. Posebno treba voditi računa o zaštiti usjeva od korova", rekao je Zarić za Srnu, prenosi PSSRS.

Kukuruz nije ugrožen

Prema njegovim riječima, kukuruz nije ugrožen jer su proizvođači već obavili osnovni tretman poslije sjetve, a prije nicanja, dok ove padavine dobro utiču na efikasnost zemljišnih herbicida na suzbijanje korova.

"Međutim, vrijeme pogoduje i rastu korova, te proizvođači treba da budu spremni da pravovremeno reaguju, prate fazu porasta kukuruza i fazu porasta korova, te da tome prilagode primjenu zaštite", pojasnio je Zarić.

Vrijeme ne ide na ruku pšenici

Kada je riječ o usjevima pšenice, Zarić je napomenuo da je u ovom periodu najvažnija zaštita od biljnih bolesti, prvenstveno od lisne hrđe i drugih pratećih bolesti lista. Od posebnog značaja je i zaštita od bolesti klasa (fuzarioze), jer su ovakvi vremensku uslovi izuzetno povoljni za pojavu ovog patogena jer je pšenica najosjetljivija u fazi početka cvjetanja, kada i treba obaviti tretman odgovarajućim fungicidima, kojih ima na tržištu. U tom smislu, ovo vrijeme ne ide na ruku.

Žitne hrđe: Kako ih prepoznati i koje su mjere zaštite?

"Svakodnevne padavine, bez obzira na to da li su obilnije ili ne, prolongiraju primjenu određenih preparata za dan ili dva, što je dovoljno za inkubaciju i razvoj pojedinih biljnih bolesti na usjevima pšenice", pojasnio je savjetodavac i dodao kako je proizvođačima je teško "uhvatiti" period od četiri sata bez kiše kako bi ušli u usjeve i primijenili zaštitna sredstva.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Stanje usjeva Kukuruz Pšenica Dragan Zarić Semberija Posavina Padavine Zaštita usjeva


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.