Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjemenska proizvodnja
  • 01.08.2016. 14:00

Krenula sjemenska proizvodnja pšenice u Orašju

Za sjemenski materijal strnih žitarica godišnje FBiH troši nekoliko desetaka milijuna KM koje nepovratno odu u Hrvatsku i Srbiju. Svako pokrivanje tog uvoza sa domaćom proizvodnjom znači zapravo financijsku dobit države.

Foto: Vlada Županije Posavske
  • 1.344
  • 65
  • 0

U Orašju je s radom započela prva tvrtka u FBiH koja je registrirana kao uvoznik sjemenskog materijala, proizvođač, prerađivač i kao dorađivač. Tvrtku "Agrokontrola" Orašje, d.oo. vlasnika Hasana Nurkića, obišao je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Županije Posavske Mato Brkić.

Kooperantski odnos s ratarima

"Za Posavinu kao poljoprivredni kraj osnivanje ovakvih tvrtki vrlo je značajno jer se njome otvaraju mogućnosti za kooperantski odnos s poljoprivrednicima. U Federaciji BiH nema proizvođača sjemenske robe pšenice. Za sjemenski materijal strnih žitarica godišnje FBiH troši nekoliko desetaka milijuna KM koje nepovratno odu u Hrvatsku i Srbiju. Svako pokrivanje tog uvoza sa domaćom proizvodnjom znači zapravo financijsku dobit države, dakle ovaj je projekt važan u širim okvirima, a osobito stoga što u Posavini imamo kvalitetnu sjemensku robu koje će certificirati naše ustanove u BiH i sjeme koje se aklimatiziralo na naše uvjete", rekao je ministar Brkić

Ujedno se, dodao je, vežu obradive površine Županije Posavske i poljoprivrednici u kooperantski odnos u kojem će im fokus biti briga proizvesti više, a ne kome će prodati i tko će nadgledati kvalitetu proizvodnje.

"U Županiji Posavskoj proizvodimo preko 15.000 tona pšenice, a ta pšenica sortimentom nije takvog kvaliteta da bi zadovoljila EU standarde. Poljoprivrednici u sortimentu koriste sorte koje su visokorodne, ali imaju mlinarske nezadovoljavajuće karakteristike, te prelazi u stočnu hranu. Zato što se plaća po kg i potiče po hektaru, poljoprivrednici nemaju interesa da proizvode krušarice. Kako u posljednjih dvije godine Turska masovno kupuje u BiH i to dobro plaćaju, od prošle godine traže visinu proteina, kao što je u EU. Dakle, htjeli to ili ne, naši će proizvođači morati prijeći na sortiment krušarica", objasnio je vlasnik tvrtke Hasan Nurkić.

Kvalitetna pšenica s domaćih polja

Za sada su, dodao je, stvorili kooperantski odnos sa poljoprivrednikom Vidanom Grgićem za površinu od 25 ha.

"Pratimo proizvodnju kroz angažiranje profesionalnih Instituta, dorađujemo i nakon uzimanja uzoraka i detaljne provjere, dobiva se certifikat na svaku vreću koja tek tada može ići u maloprodaju. Takav sjemenski materijal odgovara mlinskoj industriji u FBiH, a kako na području Posavske Županije već ima dva velika mlina koji svu pšenicu uvoze izvana, cilj je na svojem području proizvesti takvu pšenicu koja odgovara i poljoprivrednicima i mlinskoj industriji, što znači da mlinari ne bi morali uvoziti, već bi imali na domaćem tržištu kvalitetnu pšenicu", zaključio je Nurkić.

Foto: Vlada Županije Posavske


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Sjemenska proizvodnja Pšenica Kvaliteta Orašje Županija Posavska Krušarice


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.