Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup pšenice
  • 23.06.2016. 12:00

Kreće žetva pšenice - cijena i dalje nepoznata!

Proizvođači traže 35 feninga po kilogramu pšenice. Mlinari nude 26 i 27 feninga.

Foto: Subbotina Anna/Bigstockphoto
  • 242
  • 11
  • 0

Iako za par dana kreće žetva, otkupna cijena pšenice i dalje nije poznata. Dok proizvođači iz RS traže 35 feninga po kilogramu pšenice, mlinari se pozivaju na podatke otkupne cijene iz regiona koja je 26 i 27 feninga po kilogramu. Cijena se, kako pišu nezavisne.com, pokušala dogovoriti i na sastanku koji je organizirao Mićo Mićić, bijeljinski gradonačelnik sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja i otkupljivačima.

Neravnopravna utakmica s regionom

"Mi nismo u ravnopravnoj utakmici sa proizvođačima u regionu, jer je kod njih proizvodnja pšenice jeftinija za 40%", rekao im je Ljubo Maletić, predstavnik poljoprivrednika navodeći da proizvođači traže 35 feninga po kilogramu, uz podsticaje koji ih sljeduju iz Vlade RS i Agrarnog fonda grada Bijeljina.

Očekuje se iznadprosječan prinos pšenice!

Premda cijena nije dogovorena, mlinari su prihvatili da uskladište pšenicu i omoguće poljoprivrednicima da sačekaju najbolju cijenu žita na tržištu. Inače, na cijenu koju dobijaju od mlinara, proizvođači iz RS od resornog ministarstva imaju i podsticaj od pet feninga, uz 250 KM po hektaru zasijane pšenice, a bijeljinskim poljoprivrednicima je obećano i dva feninga stimulacije iz gradskog Agrarnog fonda.

Cijenu, podsjetili su mlinari, određuje tržište, a prema procjenama iz Srbije ne vjeruju da će cijena biti viša od 140 evra po toni, odnosno oko 27 feninga po kilogramu.

Podsjećamo, stanje pšenice i strnih žita generalno je dosta dobro i očekuje se dobar kvalitet i nešto veći prinos od prosječnog, više od četiri tone pšenice po hektaru. U Republici Srpskoj pšenicom je zasijano 40.000 hektara, a pod strnim žitima je ukupno 60.000 hektara.

Foto: Subbotina Anna/Bigstockphoto


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Pšenica Otkup Cijena Žetva Mlinari


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P