• Najveći silos
  • 18.10.2020. 18:00

Kreće izgradnja najvećeg silosa na svijetu - kolika će mu biti zapremnina?

Očekuje se da će njegova izgradnja biti u potpunosti završena u maju ili junu iduće godine.

Foto: Facebook/Sukup Manufacturing Co.
  • 154
  • 15
  • 0

Sve je spremno za izgradnju najvećeg silosa za čuvanje pšenice u američkoj saveznoj državi Iowi. Tamošnja kompanija Sukup Manufacturing Co. saopštila je kako priprema izgradnju silosa promjera čak 50,30 metara.

Inače, njihov dosadašnji rekord je takva konstrukcija, ali sa prečnikom od 47,50 metara.

Koliko će stati žitarica?

Teren je spreman, a u vlasništvu je pogona za proizvodnju etanola Golden Grain Energy (GGE) u Mason Cityju. Naime, u ovaj će skladišni prostor stati preko 77.500 m3, a biti će izgrađen od 30 prstenova sa visinom od oko 48 metara.  

Očekuje se da će njegova gradnja biti u potpunosti završena u maju ili junu iduće godine.

"Ovaj će sistem povećati skladišni kapacitet žitarica naše firme s oko 45.000 m3na preko 123.000 m3. Trenutno imamo prostora za 10 dana skladištenja, a izgradnja ovog silosa povećati će naš skladišni kapacitet na približno 30 dana“, rekao je Chad Kuhlers, izvršni direktor pogona GGE. Dodao je da će povećati i prihvatni kapacitet sa preko 1.400 m³/h na gotovo 2.300 m³.

"Čuvanje žita u našim silosima održava ga u boljem stanju nego kada je skladišteno posebno, u manjim hrpama. Sigurnije je i isplativije kasnije povratiti ga u pogon za preradu", kaže Brent Hansen, komercijalista firme dodajući da se oni uvijek trude osluškivati potrebe kupaca, što uključuje i praćenje njihovih rezultata.


Tagovi

Silos Najveći Rekord Sukup Skladištenje Žitarice


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.