Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlado u travi
  • 22.05.2023. 18:00

Košnja travnjaka: Šta ako naiđem na mlado divljači u travi - premjestiti ili ostaviti?

Najbolje je paziti da do ovakve nesreće uopće ne dođe. No, šta ako naiđete na lane, gnijezdo ptica ili ako pak do nesreće dođe?

Foto: AK grafika
  • 154
  • 26
  • 0

Nakon što je napokon stala kiša, a zemlja se suši, mnogi će poljoprivrednici krenuti u košnju svojih travnjaka. Kao i svake godine, upozoravamo na mlade divlje životinje koje će se možda naći pod nožem kosilice. 

U maju, ali i idućih mjeseci su najugroženija mladunčad zeca, srne, običnog jelena, gnijezda trčka, fazana, šljuke kokošice, kosca, vivka, pršljivca, crnorepe muljače, poljske ševe, eje strnjarice. 

Već smo pisali o tome kako možete zaštititi divljač - od upotrebe hemijskih sredstava, preko vizualnih naprava do košnje od središta prema van, a više potražite na ovom linku

Zašto premještati u rukavicama?

No, u slučaju da prilikom košnje naiđete na mlado, trebalo bi ga maknuti - otjerati ili fizički premjestiti na obližnju parcelu na kojoj će ga majka po završetku košnje lako pronaći. Ako naiđete na lane, ono neće pobjeći jer se jako boji.

Prilikom premještanja moramo paziti da se na njega ne prenese ljudski miris jer postoji mogućnost da ga majka neće prepoznati, a to znači sigurnu smrt za mladunče. 

Najbolje je prenijeti ga u rukavicama pomoću velikog busena trave. Izbjegavajte svaki kontakt s vašom kožom. 

Ne morate ga micati, ali u tomslučaju oko njega ostavite nepokošeno nekoliko kvadrata kako bi ga srna kasnije odvela na sigurno mjesto. Također, o svemu obavijestite lovoovlaštenika. 

Od straha se ne mogu pomaknuti (Foto: Depositphotos/brm1949)

Ne ostavljajte jaja na livadi

Ako pronađete gnijezdo neke od poljskih koka, bolje je pokupiti jaja i nasaditi ih pod kvočku ili u inkubator, nego ostaviti ih na livadi, posebno ne u "otoku" trave. Naime, nakon košnje lisice pretražuje takva područja u potrazi za hranom pa su šanse za opstanak gnijezda minimalne. 

Šta u slučaju povrede?

U slučaju da se nesreća ipak dogodi i životnja dođe pod kosilicu te bude povrijeđena, javite se lovoovlašteniku. Ako je moguće, odnesite je u veterinarsku ambulantu da joj saniraju povrede. 

Nažalost, takve životinje najčešće ugibaju pa je najbolja mjera oprez da do toga ne dođe. 

Foto: Depositphotos/zhaaks/brm1949


Tagovi

Mlado u travi Lane u travi Ozlijeđeno mlado Gnijezdo na pašnjaku Ljudski miris Košnja travnjaka


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Alen Dinar je mladi poljoprivrednik iz Visokog. Za njegovu proizvodnju kažu da je najljepša lokalna priča ispisana jezikom prirode. Uskoro donosimo priču s njegovog gazdinstva, ali i odgovore na Vaša pitanja! Pišite ih u komentarima 👇 #seo... Više [+]