Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lucerka
  • 09.06.2024. 10:30

Košenje lucerke - kada i kako? Evo korisnih savjeta

Bilo da se koristi u vidu zelene krme, sijena ili silaže, lucerka se po pravilu kosi, ako se ne koristi kao ispaša. U toku proizvodne godine, obavlja se tri do pet kosidbi.

Foto: Depositphotos/vision.si
  • 82
  • 14
  • 0

Vrijeme je za kosidbu drugog otkosa lucerke (Medicago sativa L.)  za sijeno, ali naši poljoprivrednici treba da znaju da se vegetacioni period lucerke razlikuje po otkosima. Prvi otkos traje najduže, 42 do 45 dana, drugi i treći 26 do 30 dana, četvrti oko 35 dana, dok zadnji ima najduži vegetacioni period zbog boljeg prezimljavanja i startovanja lucerke u proljeće.

Bilo da se koristi u vidu zelene krme, sijena ili silaže, lucerka se po pravilu kosi, ako se ne koristi kao ispaša. U toku proizvodne godine, obavlja se tri do pet kosidbi. Visina reza košenja, naročito prvog otkosa, treba da iznosi sedam do 10 centimetara. Ovo se praktikuje da bi se što bolje razvio korijenov vrat sa većim brojem grana, odnosno pupoljaka za naredni otkos, a i radi boljeg iskorištavanja krme.

Svježa, sijeno ili silaža

Lucerka se koristi kao sveža zelena krma tokom cijele vegetacije (prema planu ishrane stoke) ili kao spravljeno sijeno ili silaža. Rjeđe se koristi kao ispaša, jer kod preživara može doći do nadimanja pa i uginuća. Najbolji kvalitet tih proizvoda postiže se kosidbom lucerke u početku cvjetanja.

Kako napraviti kvalitetnu travnu silažu i sjenažu?

Smatra se da uzastopno košenje lucerke u razmacima najviše 20 dana (to je otprilike početak butonizacije ili "pupoljanja"), umanjuje proizvodnu sposobnost biljaka lucerke do 50 posto. Ako se košenje obavi pred početak cvjetanja, sadržaj rezervi hranljivih materija se smanjuje na 12 posto. Prekasnim košenjem dobija se nešto veći prinos, ali znatno grublja, starija i lošija hrana (sijeno), koju stoka nerado ili uopšte neće da jede. Znatno je snižen sadržaj sirovih proteina, a povećan sadržaj celuloze, koja je malo svarljiva.

Razmak između košenja

Između pojedinih otkosa mora proći dovoljno vremena da se sintetizuju u listu dovoljne količine organske hrane za narednu regeneraciju lucerke i ishranu korijena. Razmak između otkosa ne bi smio da bude kraći od 30 do 35 dana. Jedino zadnji jesenji otkos treba da bude košen nešto kasnije (50 do 60 dana poslije prethodnog) da bi se korijen i "krunice" obezbijedile kao hrana za zimu.

Najbolje kositi početkom cvjatanja (Foto: Depositphotos/max8xam)

Kada je riječ o sijenu, lucerku za prvi otkos najbolje je kositi u početku cvjetanja prvih cvjetova u cvastima prvih konusa većine biljaka, jer tada usjev ima dovoljno vremena da stvori rezerve u korijenu pored prinosa nadzemne mase, koji obećava odličan kvalitet sijena. Naredni, drugi otkos i ostale otkose osim posljednjeg, najbolje je kositi na samom početku cvjetanja lucerke.

Izbor momenta za košenje lucerke pri spravljanju sijena, veoma je značajan činilac njegovog kvaliteta, a to se naročito odnosi na list koji nosi 70 posto sirovih proteina ukupne mase, jer nepravovremenom kosidbom često otpadne i više od 80 posto lista i veliki gubici su u prinosu i hranljivoj vrijednosti.

Nekoliko korisnih savjeta

Od 14 do 19 sati se smanjuje sadržaj sirovih proteina, što treba uzeti u obzir prilikom određivanja vremena kosidbe lucerke. Treba izbjegavati ulaženje u lucerište tokom kišnog, vlažnog vremena, jer jače gaženje prorjeđuje i skraćuje dužinu života biljaka.

Lucerku u kojoj ima korova stoka neće jesti: Koji su joj najveći neprijatelji?

Sušenje lucerke treba da je što kraće (karotin se dekomponuje), ali sadržaj vlage u organskoj masi se mora dovesti na 16 do 17 posto, kako se sijeno ne bi pokvarilo. Lucerka se silira kada sadrži 60 do 62 posto vlage ili nešto starija (faza punog cvjetanja) zbog većeg sadržaja suhe materije. Sjenažu predstavlja konzervirana lucerka sa 40 posto vlage.

Prosječni prinos zelene mase lucerke je 40 do 50 t/ha, a sijena 8 do 10 t/ha.


Tagovi

Kosidba lucerke Otkosi lucerke Broj košenja Visina košenja Kada kositi Sušenje lucerke Vlada u lucerki


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.