Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Opština Čajniče
  • 07.06.2017. 18:00

Korovom obrasla kvalitetna oranična površina

Fikret Trgo pokrenuo inicijativu da se zapuštena zemljišta počnu obrađivati.

Foto: Facebook/Čajniče Vijesti
  • 553
  • 32
  • 0

Mnogo je napuštenih sela i zemljišta u Bosni i Hercegovini koja bi se, kada bi postojala volja i inicijativa, mogla iskoristiti da se poboljša stanje u ekonomiji.

Upravo to je ono što Fikret Trgo iz Čajniča želi da uradi. Kako kaže Trgo, na području općine Čajniče velike su površine zemljišta koje bi se moglo obrađivati, a to niko ne radi, navodi oslobođenje.

Traži pomoć Opštine Čajniče

"Na području ove općine nalaze se izuzetno kvalitetne oranične površine koje imaju ravan teren, koje se mogu mašinski obrađivati i šteta je da ta zemljišta stoje obrasla korovom. Stoga sam odlučio da pokrenem inicijativu da se ta zemljišta počnu obrađivati, da ih obrađuju ili njihovi vlasnici ili da daju nekome u zakup kako bi se aktueliziralo pitanje proizvodnje voća, povrća, žitarica... Po ovom pitanju se namjeravam uskoro obratiti Opštini Čajniče, sa kojom sam do sada imao izuzetno dobru saradnju", kazao je Trgo.

On je do sada uspio organizovati popravku puta Međurječje - Đakovići - Karovići - Dubac, koju je sa 60.000 KM finansiralo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Povratnici s farmom koza

"Dokaz da se nešto može ostvariti i u ovom području su braća koja su se vratila u selo Dubac, koja već nekoliko godina imaju farmu koza. To zemljište je pogodno i za žitarice, i za voće, i za povrće. Radi se o osunčanom području gdje je nekada čak i duhan uspijevao. Stoga je šteta da to sve propadne i zbog toga sam se odlučio na pokretanje ove inicijative. Moj cilj je da pokrenem i druge da rade, ja već imam jednu drvenu kućicu u selu Donji Dubac i izlio sam temelje za veliku kuću, od koje planiram napraviti planinarski dom", kazao je Trgo.

Proširenje voćnjaka

Osim kuće, Trgo u Dupcu ima i voćnjak koji se prostire na 4.000 kvadratnih metara koji će, ukoliko se stvore uslovi, i proširiti. Ono što je najbitnije sada, poručio je, jeste da se ljudi pokrenu i da se poljoprivredno zemljište aktivira te da se organizuje proizvodnja na ovom području.

Foto: Facebook/Čajniče Vijesti


Tagovi

Čajniče Opština Čajniče Fikret Trgo Oranična zemlja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.