Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kontrola tla
  • 11.12.2016. 15:00

Kontrola plodnosti tla u Županiji Posavskoj

Ministarstvo poljoprivrede Županije Posavske je organiziralo provedbu kontrole plodnosti tla, koja obuhvaća uzorkovanje i agrokemijsku analizu tla sa preporukom za gnojidbu za 75 uzoraka.

Foto: Bigstockphoto/Igor Stevanovic
  • 431
  • 20
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske je osiguralo financijska sredstva i u suradnji sa Agronomskim i prehrambeno-tehnološkim fakultetom iz Mostara organiziralo provedbu kontrole plodnosti tla, koja obuhvaća uzorkovanje i kompletnu agrokemijsku analizu tla sa preporukom za gnojidbu za 75 uzoraka.

Uzorci su uzeti sa područja sve tri općine Županije Posavske uvažavajući različitost boniteta tla, ekspozicije terena, kao i vrstu uzgajane pred kulture. Kontrola plodnosti tla, navode iz Vlade Županije Posavske, osnovni je preduvjet za održivo upravljanje zemljištem i strateška komponenta održivog razvoja. Kako je naša poljoprivreda još uvijek pretežito primarnog karaktera, kvaliteta života i mogućnost ekonomskog razvoja poljoprivrednih proizvođača izravno je povezana s plodnosti tla i veličinom zemljišnih resursa.

Gnojidba je neizostavna agrotehnička mjera

Gnojidba je agrotehnička mjera koja najviše povećava produktivnost tla i uloženog rada u poljoprivrednoj proizvodnji. Biljke usvajaju čitav niz elemenata iz tla ili atmosfere, a neki, posebice dušik, fosfor i kalij, potrebni su joj u velikim količinama, te je stoga gnojidba neizostavna agrotehnička mjera i od prvorazrednog značenja.

Činjenica je da mnogi proizvođači vrlo često žele samo zadovoljiti formu, dati tlo na analizu i dobiti preporuku kako bi ostvarili poticaje ili druge subvencije, jer ih ne razumiju ili ne uvažavaju. Stoga je neophodno poljoprivredne proizvođače uvjeriti u korist od kontrole plodnosti tla, a to je moguće samo ako primjenom gnojidbene preporuke ostvare veći prinos i bolju kakvoću proizvoda uz veću profitabilnost. Gnojidbu treba smatrati investicijom u biljnu proizvodnju, a ne troškom.

"Naglašavamo da je provođenje kontrole plodnosti tla, odnosno praćenje stanja poljoprivrednog zemljišta i zakonska obveza fizičkih ili pravnih osoba koje koriste zemljište u integriranoj biljnoj proizvodnji", izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske.

Foto: Bigstockphoto/Igor Stevanovic


Tagovi

Kontrola Plodnost tla Županija Posavska


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.