Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proteinski usjevi
  • 20.10.2023. 15:00

Konoplju će priznati kao održivu proteinsku kulturu?

Samo 29 posto visokoproteinskih sirovina potrebnih za uravnoteženu stočnu hranu proizvodi se u državama članicama EU, a ostatak dolazi iz trećih zemalja.

Foto: Depositphotos/Matic.Sandra
  • 56
  • 37
  • 0

Evropski parlament usvojio je izvještaj o Evropskoj strategiji za poticanje proteinskih usjeva u kojem se između ostalog poziva da konoplja bude priznata kao održiva proteinska kultura. 

Sjemenke konoplje u ljudskoj prehrani

Izvještaj također naglašava potrebu za usklađivanjem regulative na nivou EU kako bi se olakšao njen uzgoj i prerada u hranu i stočnu hranu, ističe Evropsko udruženje industrijske konoplje (EIHA). 

EIHA je predložila Parlamentu prijedlog za priznavanje konoplje kao proteinske kulture ukazujući na vrijednost sjemenki konoplje u ljudskoj prehrani.

Smanjiti ovisnost o uvozu

Cilj strategije za povećanje proizvodnje biljnih proteina u EU je smanjenje ovisnosti o uvozu. Naime, samo 29 posto visokoproteinskih sirovina potrebnih za uravnoteženu stočnu hranu proizvodi se u državama članicama EU, a ostatak dolazi iz trećih zemalja. 

Zastupnici u Evropskom parlamentu naglasili su da održiva proizvodnja biljnih proteina jača kružnu ekonomiju i prehrambene lance te može imati koristi za klimu. Pozvali su države članice da razmotre uvođenje ekoprograma za mahunarke i travnjake te da osiguraju namjenske fondove za proteinske biljke. 

Poručili su i da bi Komisija trebala dopustiti uzgoj usjeva bogatih bjelančevinama za ljudsku prehranu na zemlji koja je na ugaru, stoji u usvojenom tekstu, a kojega u cijelosti možete pročitati ovdje.


Tagovi

Proteinski usjevi Konoplja Biljni proteini Strategija Uvoz Europski parlament


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.