Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje konoplje
  • 17.01.2022. 07:30

Konoplja čisti zemlju od teških metala - zato treba biti oprezan

Ova kultura ima niz prednosti nad ostalim biljnim vrstama. Odlično uspjeva u organskoj proizvodnji. Njezina najbolja osobina je što usvaja teške metale iz zemljišta i akumulira ih u sebi. Ali...

Foto: Depositphoto/e_mikh
  • 321
  • 111
  • 0

Uzgajanje industrijske konoplje ima sve više poklonika u Evropi i svijetu, kako zbog koristi u medicinske, prehrambene i kozmetičke svrhe, tako i zbog rastuće potražnje za građevinskim i tekstilnim materijalima koji potiču iz ekološki obnovljivih izvora. 

Pored toga, sve je više je saznanja o pozitivnom djelovanju konoplje na zemljište, navodi Agrarheute

Nesvjesna izloženost teškim metalima?

Ova kultura ima niz prednosti nad ostalim biljnim vrstama. Odlično uspijeva u organskoj proizvodnji. Može da se sije širokoredno, na 50 do 70cm i tada se može okopavati. Kada je sijemo u mali međuredni razmak gotovo da je ne treba braniti od korova. Ona je robusna biljka koja brzo raste i zagušuje ga.

Njena najbolja osobina je što usvaja teške metale iz zemljišta i akumulira ih u sebi. Na taj način tlo ostaje čisto. Međutim, to predstavlja problem za njenu upotrebu u industriji i medicini.

Nedavna studija Univerziteta Penn State u SAD-u je dokazala da konoplja ima sposobnost čišćenja kontaminiranih površina i apsorbiranje teških metala. Istovremeno je to čini opasnom za upotrebu.

Stoga istraživači na osnovu dobijenih rezultata predlažu strategije kako da farmeri smanje unos takvih tvari u svoje usjeve.

"Teški metali poput olova, žive, kadmijuma i hroma su poznati kao kancerogeni", rekao je Louis Bengyella, docent nauke o biljkama na Univerzitetu Penn State, "Korisnici proizvoda od konoplje mogli bi im biti nesvjesno izloženi."

Istraživači predlažu razne strategije (Foto: Depositphoto/sokkete)

To je loša vijest, posebno za oboljele od raka koji koriste medicinsku konoplju za liječenje mučnine i bolova.

Konoplja za fitoremedijaciju

Posebna prednost konoplje što se namjenski može koristiti za fitoremedijaciju, odnosno čišćenje tla od teških metala. Stvorene su sorte koje mogu usvojiti njihove veće količine, u odnosu na klasične sorte.

Ispitane su dostupne informacije o upotrebi u fitoremedijaciji, unosu teških metala u biljke i medicinskim efektima, kao i poljoprivredne strategije za smanjenje njihovog unosa

Tim je otkrio da se neke sorte koriste za ovu namjenu zbog svojih jedinstvenih fizičkih svojstava: visoke stabljike, brzog rasta, velike površine korijena i listova, visoke fotosintetičke aktivnosti i oslanjanja na relativno malo nutrijenata za preživljavanje. Otkriveno je da se olovo, kadmijum i hrom posebno transportuju i distribuiraju kroz stabljiku u listove i cvjetove. Nakon što su apsorbirani, napuštaju biljku kroz trihome, dlačice, koje skladište CBD ulje i THC.

Kontaminacija ovim tvarima može uzrokovati različite zdravstvene probleme, jer se oni rijetko metaboliziraju i akumuliraju se u određenim dijelovima ljudskog tijela.

Odabirom namjenskih sorti koje nisu stvorene za fitoremedijaciju, kao i uzgoj na zemljištu bez teških metala, može se smanjiti njihov sadržaj u biljkama.


Tagovi

Konoplja Teški metali Uzgajanje konoplje Studija Čisti zemlju Fitoremedijacija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.