Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čišćenje kombajna
  • 26.12.2022. 18:00

Kombajni su suviše važne i skupe mašine da ih ne očistimo za narednu sezonu

Očistite i podmažite kombajn. Veliku pažnju posvetite čišćenju motora kako bi spriječili samozapaljenje u narednoj sezoni

Foto: Depositphotos/photography33
  • 81
  • 6
  • 0

Kombajni su suviše važne i skupe poljoprivredne mašine da ih ne očistimo i pripremimo za zimu. Tokom sezone u svaki njegov kutak su se uvukli ostaci biljaka, sjeme korova, zemlja i prašina koji mogu negativno djelovati na sve komponente, posebno na premaze i ležajeve.

Dodatni problem je što nečistoće usvajaju vlagu i vlaže okolne dijelove što izaziva njihovo brže propadanje. Voda reaguje sa biljnim ostacima i nastaju kiseline koje nagrizaju zaštitnu boju, premaze, nezaštićen metal, električne i elektronične komponente. Što je više padavina i magle uz nešto veću temperaturu i oscilaciju dovodi do stalnog vlaženja i aktiviranja biohemijskih procesa.

Takođe, sjeme korova i žitarica, krmna masa zaostala u mašini privlače miševe i pacove. Postoji opasnost da unište kablove i uređaje.

Čišćenje koje sprečava štete

Za čišćenje odaberite miran dan, bez padavina i mraza. Za radove je najbolje koristiti duvače ili usisivače lišća, kompresore i ventilatore. Podižu se svi poklopci kako bi se što bolje prišlo svim uglovima i mjestima na kojima se talože nečistoće. Veliku pažnju moramo posvetiti čišćenju motora i prostora oko njega, jer su prljavštine najčešći uzrok zapaljenja tokom rada u sljedećoj sezoni.

Ponovo požari na poljima u Slavoniji - izgorjeli kombajn, balirka i pšenica

Započnite s radovima na prednjem dijelu i strujom vazduha produvajte sve dijelove, slamotres, ležajeve i uklonite ostatke koji su se omotali oko osovine. Ako morate upotrijebiti vodu za pranje, obratite pažnju da ne pokvasite sve dijelove kombajna. Nikako ne perite motor.

Ne zaboravite očistiti kabinu, jer često su u njoj ostanu ostaci hrane koji privlače glodare.

Nakon žetve u njemu ostaje puno nečistoće (Foto: Depositphoto/Greatstock)

Ne zaboravite podmazivanje

Nakon toga ostavite da se sve osuši, a zatim pristupite neophodnim popravcima i podmazivanju. Kada sve podmažete, startujte kombajn oko 15 minuta kako bi se mazivo razmazalo unutar ležajeva. Ne zaboravite promijeniti ulja i provjerite ostale tečnosti. Dodajte gorivo, najmanje do 2/3 zapremine, kako bi spriječili kondenzaciju u komponentnom sistemu za ubrizgavanje goriva i samom rezervoaru. Isprazniti separator vode. Ne zaboravite dodati AdBlue.

Sve baterije se skidaju i ostavljaju u zatvorenom prostoru na suhom mjestu gdje neće doći do mržnjenja. Spriječite kondenzaciju u motoru zaptivanjem ispušnih otvora, jer može doći do pojave hrđe.

Očistite gume

Pobrinite se za gume, pojaseve. Očiste ih i operite od zemlje, ulja i maziva. Nabolje je kod parkiranja ispod točkova postaviti daske ili blokove kako bi gume odvojili od tla i eventualne vode koja će da se smrzne. Gume će tako duže trajati


Tagovi

Kombajn Konzervacija kombajna Poljoprivredna mehanizacija Čišćenje kombajna


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.