Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bez volana
  • 24.03.2020. 07:30

Kombajn kojim se upravlja joystickom: Veća produktivnost, manji umor poljoprivrednika

U kabini kombajna nalazi se upravljačka ploča s navigacijom, koja zauzima malo prostora te na taj način pruža jasniju i bolju sliku polja. Poljoprivrednici lijevom rukom upravljaju kombajnom pomjeranjem upravljačke palice lijevo i desno te naprijed i nazad.

Foto: Facebook/AGCO
  • 202
  • 30
  • 0

Uskoro će poljoprivrednici s većom lakoćom raditi na svome polju. Naime, kompanija AGCO je izumila kombajn bez volana, IdealDrive, a od maja ove godine planiraju ga plasirati na tržište.

U njegovoj kabini nalazi se upravljačka ploča s navigacijom, koja zauzima malo prostora te na taj način pruža jasniju i bolju sliku polja. IdealDrive napravljen je s ciljem da se poljoprivredniku olakšava rad, smanji napor, sve iz udobnog položaja kabine.

Kako zapravo radi?

Poljoprivrednici lijevom rukom upravljaju kombajnom pomjeranjem upravljačke palice lijevo i desno te naprijed i nazad. "Joystick jako brzo reaguje. Jedan pomak na njemu vam je kao da ste napravili četiri ili pet okretaja na volanu. Ova će inovacija definitivno smanjiti umor farmeru, a istovremeno mu omogućiti efikasniji i bolji rad na polju”, kaže Zach Stejskal, stručnjak za proizvode iz firme AGCO.

Studija koje je sproveo jedan Univerzitet, pokazala je da se produktivnost povećala za 6% pomoću ove mašine. Palica za upravljanje smanjuje radno opterećenje upravljača za 65%. "Osjetljivost upravljača podešava se na temelju brzine kombajna. Sistem je osmišljen da optimizira kontrolu operatera, bilo da je kombajn u žetvi ili se samo vozi”, objašnjava Zach.  

Ova palica u sebi sadrže sve funkcije koje ima i uobičajeni kombajn. Dugmad na stražnjoj strani upravljača namijenjena su za svijetla, a ona sa strane namijenjena su davanju žmigavaca kada se mašina vozi po cesti, navodi Successful farming.

Kako radi IdealDrive možete vidjeti u videu:


Tagovi

Kombajn bez volana Upravljačka ploča Palica za upravljanje Kompanija AGCO IdealDrive Produktivnost


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.