Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 28.05.2015. 17:00

Ključni tržišni konkurenti s Crnog mora

Razvoj ukrajinskih usjeva napreduje velikom brzinom. Stoga se Ukrajini prognozira svijetla budućnost na tržištu pšenice. Neizvjesnot oko izvoznih carina i dalje je glavna tema ruskih proizvođača. Na kanadskim poljima - mjesto uljanoj repici zauzimaju druge, atraktivnije kulture.

Foto: depositphotos.com,
  • 71
  • 3
  • 0

Razvoj ukrajinskih usjeva napreduje velikom brzinom, a u tom je razvoju veliku ulogu igralo i vrijeme koje je pomoglo u ključnim stadijima rasta. Stoga se Ukrajini prognozira svijetla budućnost na tržištu pšenice. Neizvjesnot oko izvoznih carina i dalje je glavna tema ruskih proizvođača. Iako će mehanizam carina vjerojatno biti minimalan, ovisi i o kretanjima valuta, ali i stanju usjeva.

Na kanadskim poljima - mjesto uljanoj repici zauzimaju druge, atraktivnije kulture s boljim ekonomskim prognozama.

Povećan potencijal ukrajinske pšenice

Umjerene temperature i nedavne padaline pomogle su ukrajinsku žetvenu prognozu u sezoni 2015. Ministarstvo poljoprivrede predviđa sveukupnu proizvodnju od 60Mt, za 2Mt više nego ranije, ali ispod količine od 63.8Mt iz sezone 2014. Polovica nedavnog povećanja prognoze proizvodnje žitarica u 2015. može se pripisati prognozama za pšenicu kojoj se predviđa prinos od 21Mt.

Razvoj ozimih usjeva procijenjen je na tri do pet dana ispred prosjeka, kada započinju stadiji razvoja osjetljivih na vlagu. Ukrajina će biti važan tržišni igrač u izvozu pšenice sljedeće sezone te će imati ulogu u 7% svjetskog izvoza, kako procjenjuje američko ministarstvo. Kao rezultat toga, uvjeti usjeva u zemlji će ostati pod nadzorom u tjednima pred nama, dok politička situacija dolijeva ulje na vatru.

Crno more ostaje ključni tržišni konkurent?!

Prošlog tjedna, ukidanje carine na izvoz ruske pšenice uzrokovalo je pad ruskih izvoznih cijena. Iako još uvijek vlada neizvjesnost izvoznih carina koje će biti uvedene od 1. srpnja - mehanizam se i dalje razvija. Neslužbeni podaci kažu da će vjerojatno biti minimalan. Međutim, na korištenje mehanizma vjerojatno će utjecati ruski uvjeti usjeva i vrijednost rublja.

Dok se predviđa niža proizvodnja pšenice u regiji u sezoni 2015/16, ukupne zalihe će i dalje biti iznad onih u sezoni 2013/14. To sugerira da će se žestoka konkurencija iz regije na ključnim izvoznim tržištima u sjevernoj Africi vjerojatno nastaviti sljedeće sezone - potencijalno na štetu EU izvoza. Doista, Strategie Grains analitičari predviđaju da će EU izvoz biti za 3.6Mt niži od prognoziranog rekordaa ove szeone.

Bolji izgledi za kanadsku repicu

Dok je namjera američkih poljoprivrednika za sjetvom soje i dalje jaka s razlogom, kanadska uljana repica pati od nepovoljnih ekonomskih uvjeta. Najsvježije prognoze zasađenih površina uljane repice u sezoni 2015/16 kažu da su smanjene za više od 0.5Mha, na 7.9Mha. Razlog je relativno više atraktivnih kultura koje se vraćaju na polja i tako zauzimaju mjesto repici.

Uz malo promjena u prognozama prinosa, prognoza proizvodnje u drugom po veličini svjetskom proizvođaču nakon EU, smanjena je za 1.1Mt, na 14.9Mt. Kanada je daleko najveći svjetski izvoznik repice, uz izvoz koji se sada predviđa na 8Mt, za razliku od prijašnjih 8.4Mt. Međutim, ne očekuje se tako oštar pad ukupne potražnje, ni domaće ni strane, kao proizvodnje, pa to daje daje potencijal za značajno pooštravanje u svijetu dionica.

Iako su neki potraživači dovoljno fleksibilni da zamijene repicu nekom drugom uljaricom, to bi moglo imati neke značajne implikacije za one koji su posebno osjetljivi na globalnu situaciju vezanu za uljanu repicu. Dok su cijene trenutno opterećene s dostatnim zalihama uljarica i očekivanjima nastavka snažne proizvodnje soje na globalnoj razini, kanadske zalihe upućuju na dugoročnu podršku globalnoj vrijednosti uljane repice.

Pojašnjenje iskazanih veličina:
* 1 Kt = 1.000 t
**1 Mt = 1.000.000 t
*** 1 Mha = 1.000.000 ha

Foto: depositphotos.com, @lifede


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a potom u... Više [+]

Tagovi

Pšenica Tržište Uljana repica SAD Kanada Ukrajina Afrika Izvozne obveze Crno more Svjetski izvoz Politička situacija Analitičari Zalihe repice


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !