Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvještaj ministarstva
  • 12.06.2022. 13:30
  • Posavski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Orašje

Kiša spasila žitarice u Posavini - koji usjevi neće ostvariti visoke prinose?

Usjevi ozimih žitarica posijani izvan optimalnih rokova sjetve zbog povišenih temperatura i pomanjkanja padavina nisu dobro izbusali

Foto: Depositphotos/roman023
  • 262
  • 41
  • 0

Poljoprivredne kulture na prostoru Posavine trenutno se nalaze u fazi intenzivnog porasta kada je riječ o usjevima kukuruza i soje, dok je pšenica u fazi nalijevanja zrna ili mliječne zriobe, ovisno o rokovima sjetve i primijenjene agrotehnike.

Posljednjih dana zabilježene su padavine, u pojedinim područjima i obilne. Iz resornog kantonalnog ministarstva navode da da su "padavine došle u posljednji trenutak", zato što su biljke prolazile kroz svojevrsni stres uzrokovan visokim temperaturama i nedostatkom vlage.

Što se tiče stanja usjeva jarih kultura, kukuruz se trenutno nalazi u fazi 5-9 listova i ujednačenog je rasta. Soja je visine 15-30 cm s formirane 2-4 troliske. Na usjevima iz ranih rokova sjetve počela je cvatnja na donjim internodijima. Posljednje količine padavina svakako će utjecati na intenzivniji rast i razvoj ovih kultura.

"Prolaskom kroz polja ozimih žitarica može se primijetiti da su usjevi nižeg habitusa od uobičajenih godina. Naročito se to može vidjeti na usjevima posijanim izvan optimalnih rokova sjetve, parcelama na kojima je manja snabdjevenost najvažnijim hranivima ili onih koje imaju manji sadržaj organske tvari u tlu", stoji u izvještaju savjetodavne službe.

Usjevi ozimih žitarica posijani izvan optimalnih rokova sjetve zbog povišenih temperatura i pomanjkanja padavina nisu dobro izbusali te nemaju potreban sklop biljaka po m2. Na takvim usjevima zasigurno se neće ostvariti visoki prinosi.

"Ističemo, da je poljoprivrednim proizvođačima Posavskog kantona ova vegetacijska godina poseban izazov budući da na visinu prinosa osim agroekoloških uvjeta utječe i ekonomski faktor, odnosno povećanje cijene repromaterijala te ograničena primjena mineralnih gnojiva i sredstava za zaštitu bilja", zaključili su savjetodavci pri Odsjeku poljoprivredne savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva PK.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24%) i bjelančevina (35 – 50%) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Poljoprivreda Usjevi Ozimi Pšenica Kukuruz Soja


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.