Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slonova trava
  • 19.10.2017. 19:00

Kineska trska - 10 puta isplativija od kukuruza

Da li biste umjesto kukurza zasadili kineksu trsku, koja se može eksploatirati u narednih 20 godina?

Foto: U.S. Department of Agriculture / Flickr
  • 1.934
  • 115
  • 0

Kineska trska ili slonova trava (Miscanthus giganteusm) sve se više uzgaja u Engleskoj, Grčkoj, Njemačkoj, Portugalu. Nastala je križanjem kineske srebrne trave i šećerne trske.

Može se eksploatirati u narednih 20 godina, a njen uzgoj je deset puta isplativiji od uzgoja kukuruza. Prinosi su u trećoj godini do 20.000 kg/ha. Koristi se za proizvodnju briketa za ogrijev, a odlična je i kao malč ili prostirka za životinje.

Već smo pisali o pripremi zemljišta i sadnji kineske trave.

Miskantus - uspijeva i na devastiranim zemljištima

Zato ćemo ovom prilikom pažnju posvetiti njezi i žetvi.

Njega kineske trske

Vrlo je važno da oko trske ne bude korova, pa se mogu korstiti sredstva zaštite koja se koriste i za kukuruz, a alternativa je okopavanje motikom. Biljne bolesti su moguće samo ukoliko se trska nalazi na zemljištu sa ustajalom vodom.

Kada je reč o đubrenju, preporučuje se đubrenje dušikom (maksimalno 100 kg/ha), od druge godine, mada nije neophodno. Osoka se ne preporučuje, a kalijum se može obezbijediti posipanjem pepela u prvoj godini.

Za uzgajanje kineske trske najbolja je humusna ilovača dobro snabdijevena vodom. Idealna količina padavina je 700 mm do 900 mm, dobro raspoređena u periodu vegetacije. Prosječna godišnja temperatura bi trebalo biti iznad 8,5°C, bez suhih ljeta.

Žetva kineske trske

Najbolje vrijeme za žetvu je od novembra, do početka maja. Bilo bi dobro da je vrijeme sunčano cijelu sedmicu pred posao. Vlaga bi trebala biti 10% do 20%.

Za žetvu se koristi berač kukuruza, a preporučuje se visina košenja od 10 cm do 15 cm. Iverje bi trebalo biti dugo dugo od 2 cm do 3 cm. Moguće je i prešanje u bale.

Foto: U.S. Department of Agriculture / Flickr


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.