• Spaljivanje žetvenih ostataka
  • 09.07.2019. 14:00
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Bijeljina

Kazne za spaljivanje žetvenih ostataka idu do 7.000 KM!

Odjeljenje za inspekcijske poslove Grada Bijeljina izdalo je upozorenje za one koji prekrše Odluku o mjerama zaštite od poljske štete i spaljivanja organskih ostataka na poljoprivrednom zemljištu. Kazne nisu male.

Foto: WikimediaCommons/Ed Dunens
  • 114
  • 10
  • 0

U Semberiji je počela sezona žetvenih radova u toku kojih je česta pojava požara izazvanih paljenjem žetvenih ostataka, zbog čega je gradsko Odjeljenje za inspekcijske poslove izdalo sljedeće upozorenje:

Na osnovu Odluke o mjerama zaštite od poljske štete i spaljivanja organskih ostataka na poljoprivrednom zemljištu ("Službeni glasnik Opštine Bijeljina" broj: 03/07), Poljoprivredna inspekcija Odjeljenja za inspekcijske poslove Gradske uprave Grada Bijeljina, obavještava poljoprivredne proizvođače da je članom 10. ove Odluke, zabranjeno spaljivanje organskih ostataka poslije žetve usjeva, kao i drugih otpada na poljoprivrednom zemljištu.

Za nepoštovanje ove Odluke predviđene su kazne od 100 do 1.000 konvertibilnih maraka za fizička lica, 1.000 do 7.000 KM za pravna lica, odnosno, 200 do 1.800 KM za odgovorno lice u pravnom licu.

"Apelujemo na poljoprivredne proizvođače da poštuju ovu Odluku kako ne bi došlo do negativnih posljedica uslijed spaljivanja organskih ostataka poslije žetve usjeva", stoji na stranicama Grada Bijeljina. 

Podsjetimo, spaljivanje žetvenih ostataka najlošiji je mogući odabir za poljoprivrednika. Najvažniji razlozi su što se na taj način, kao prvo i osnovno, ugrožavaju ljudski životi i imovina. Primjerice, dim koji dolazi sa njiva uz prometnice ozbiljno može ugroziti učesnike u prometu. Također, ugrožava se i divljač te zagađuje okoliš dimom. 

Pališ strnište? Sam si sebi najveći neprijatelj!

Osim toga, paljenjem žetvenih ostataka ugrožavate mikrofloru i faunu u dijelu oraničnog sloja te se na taj način gubi potencijalna organska masa. 

"Vatra je dobar sluga, ali loš gospodar" stara je narodna izreka koja, složit ćete se, vrijedi i u slučaju paljenja žetvenih ostataka. Zato, budimo dobri gospodari prema zemlji koja nas hrani. 


Tagovi

Žetveni ostaci Spaljivanje Kazna Ugrožavanje Požari


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi