Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalij
  • 29.04.2018. 16:30

Kalijeva đubriva ne zagađuju životnu sredinu

Kalij omogućava tolerantnost biljaka prema niskim temperaturama i mrazu, spriječava polijeganje usjeva i smanjuje oksidativna oštećenja.

Foto: Pixabay / Hemmo
  • 847
  • 41
  • 0

Polijeganje usjeva se javlja kod strnih žita i kukuruza. Ono negativno utiče na kvalitet, kao i na prinos. Činitelji koji ovu pojavu mogu prouzrokovati su: jaki vjetrovi, pretjerana vlažnost, nedovoljna osvijetljenost, ali i neki patogeni. "Takođe, pretjerana i neizbalansirana primjena dušičnih đubriva, zajedno sa kalijevim i fosfornim đubrivima, kao i visoke doze tekućeg ili čvrstog stajnjaka bogatog dušikom, mogu izazvati polijeganje usjeva", napominje dipl. ing. melioracija zemljišta i voda Valentina Aleksić.

Zašto koristiti kalij?

Kalij prvenstveno omogućava tolerantnost biljaka prema niskim temperaturama i mrazu. Takođe, dobra obezbjeđenost kalijem smanjuje oksidativna oštećenja izazvana niskim temperaturama. Kada kalij nedostaje, smanjuje se poprečni presjek stabla, a pri jakom nedostatku lome se i lisne drške. Ono što je posebno važno, kalijeva đubriva ne zagađuju podzemne vode, jer se kalijev ion ne ispire u dublje slojeve zemljišta. 

"Od kalijevih đubriva kod nas se najčešće koriste kalijev-hlorid, a rjeđe kalijev-sulfat. Ova đubriva ne sadrže primjese u većim količinama, koje bi mogle zagađivati sredinu. Zahvaljujući tome, čak i pri upotrebi većih doza kalijevih đubriva, ne dolazi do opterećenja lanca ishrane nepoželjnim tvarima", kaže Aleksićeva. 

Đubrenje kalijevim đubrivima

Kalijev-hlorid i kalijev-sulfat su kemijski neutralna, a fiziološki kisela đubriva. Kada se primjenjuju uobičajene doze, nema značajnije promjene pH vrijednosti zemljišta. Međutim, dugotrajna upotreba većih doza kalija može izazvati akutni nedostatak magnezija

"Kalijeva đubriva se primjenjuju pod osnovnu obradu, zaoravanjem plugovima ravnjačima, obrtačima ili unošenjem razrivačima, u zavisnosti od potrebe biljke tokom njenog vegetacijskog perioda. Za biljke koje imaju duži vegetacijski period, preporučuje se 50% primjene kalijevih đubriva u jesen pri osnovnoj obradi, oko 30 % prije sjetve ili sadnje, a ostatak, oko 20% u vidu prihranjivanja. Za biljke sa kraćim vegetacijskim periodom preporučuje se 2/3 pri osnovnoj obradi, a 1/3 kao startno đubrivo", objašnjava Valentina Aleksić.

Dodaje da je veoma bitno da se ova đubriva kvalitetno i pravovremenom osnovnom obradom rasporede po cijeloj dubini profila u oraničnom sloju zemljišta.

Nedostatak kalija

Do nedostatka kalija najčešće dolazi na lakom, pjeskovitom zemljištu, kao i na zemljištu sa niskim sadržajem gline ili visokim sadržajem treseta. Primjetan je na najstarijim listovima, na vrhu i duž ivica u vidu nekroze, gdje se u početku može uočiti žuto-zelena boja, a kasnije i crveno-mrka boja. Na kraju dolazi do izumiranja i opadanja listova.

Nedostatak kalija odražava se i na rast i izgled korijena. On ostaje kratak, slabo se grana, smanjuje se broj i veličina korijenskih dlačica, gubi bijelu boju i lako podliježe napadu parazita. 

Ovaj se problem često može uočiti i na plodovima paradajza kao "zelena kragna" oko peteljke ili u vidu žućkasto-zelenih fleka.  Druge biljke koje su osjetljive na nedostatak kalija su krompir, jabuke, ribizle, kruške i druge jestive i ukrasne plodonosne biljke. 


Tagovi

Kalijum Kalijum-hlorid Kalijev-sulfat Valentina Aleksić Polijeganje usjeva Nedostatak kalija


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.