AgroKlub.ba

\

Ratarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Ratarstvo » Kalcifikacijom riješiti kupreška kisela tla

Kalcifikacijom riješiti kupreška kisela tla

Kiselost tla

Kalcifikacijom riješiti kupreška kisela tla

Datum: 18.12.2016. 10:00

Kategorija:

Ratarstvo

Preduvjet boljeg i bržeg razvoja poljoprivrede na prostoru kupreške visoravni je provođenje mjera kalcifikacije.

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije, u Kupresu je održana jednodnevna radionica-okrugli stol, pod nazivom "Kiselost tla - ograničavajući čimbenik razvoja poljoprivrede na kupreškoj visoravni". Na radionici su govorili prof.dr.sc. Radica Ćorić, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta Mostar, akademik Vladimir Bermanec - Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zagreb te prof.dr.sc. Ivica Kisić, Agronomski fakultet Sveučilišta Zagreb.

Tijekom izrade stručne studije, "Karta uporabne vrijednosti poljoprivrednog zemljišta za općinu Kupres",čiji je naručitelj bilo Ministarstvo poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva, analizom uzoraka zemljišta, evidentirane su veće površine kiselih tala koje se koriste za poljoprivrednu proizvodnju.

Suvišna kiselost tla je ograničavajući čimbenik koji u velikoj mjeri određuje učinkovitost svih biljno-uzgojnih zahvata na poljoprivrednim gospodarstvima. Kalcifikacija je danas na prostoru Hercegbosanske županije potpuno zapostavljen zahvat, što je u slučaju korištenja jako kiselih tala temeljni problem kojeg treba riješiti.

Upravo na prostoru kupreške visoravni dominiraju izrazito kisela tla. Iz toga razloga preduvjet boljeg i bržeg razvoja poljoprivrede na ovom prostoru je provođenje mjera kalcifikacije. Cilj radionice je bio ukazati na problem kiselosti tala i rješavanje ovog ograničavajućeg faktora u postizanju većih prinosa poljoprivrednih kultura, navodi se na stranici Vlade HBŽ.

Broj pregleda članka: 520; Uspješnost članka: 32

Tagovi: Kalcifikacija, Kiselost tla, Kupres

Ključne riječi članka: kalcifikacijom, rijesiti, kupreska, kisela, tla, poljoprivrede, prostoru


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!