Prosječan prinos pšenice kod 15 poljoprivrednih proizvođača u Posavskom kantonu u 2023. godini je dvije tone po hektaru. Kakav je kvalitet zrna?
Kvalitet ovogodišnjeg roda pšenice u najvećoj žitnici Federacacije Bosne i Hercegovine nije zadovoljavajući. Pokazale su to analize izvršene kod poljoprivrednih proizvođača i otkupljivača na području Posavskog kantona, koje su uradili Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Federalni zavod za poljoprivredu.
Izvještaj o laboratorijskoj analizi parametara kvaliteta pšenice, ukazuju da je potrebno raditi na unapređenju prinosa i kvaliteta.
Ukupni kvalitet zrna pšenice čini mnogo više pokazatelja od onih utvrđenih Pravilnikom o kvalitetu pšenice za ljudsku ishranu na teritoriji FBiH. Osim sorte, đubriva i zaštite, na kvalitet zrna utiču i žetva, transport i skladištenje, te se parametri kvaliteta zrna dijele na unutašnje i vanjske.
Parametre koji se ispituju u laboratorijama pri utvrđivanju kvaliteta pšenice u FBiH, pogledajte u tabeli:
Kako je propisano, prilikom prodaje primjenjuje samo jedan kriterij za razvrstavanje u tri razreda kvaliteta, a to je sadržaj proteina. Prema tome, rezultati provedene analize pokazuju da je od 40 uzoraka samo jedan je u prvoj klasi i to i ona na samoj granici.
Rezultate parametara kvaliteta uzorkovane pšenice u Posavini pogledajte ovdje.
Prosječan prinos pšenice kod 15 poljoprivrednih proizvođača u Posavskom kantonu u 2023. godini je dvije tone po hektaru.
"Prosječan očekivani prinos za pšenicu u EU je 5,96 t/ha. Najveći prosječni prinosi krušne pšenice od 10,2 tone/ha očekuju se u Irskoj, a najniži od 1,88 tona/ha u Portugalu. Prognoza za Hrvatsku je 6,01 t/ha", napominju iz FMPVŠ.
Na prinos je uticala velika količina padavina u fazama cvatnje i oplodnje pšenice na što ljudski faktor nije mogao uticati. Hektolitar i protein su također loši, a to se da zaključiti po klasama otkupljene pšenice. Protein je većinom vezan za gnojidbu i sortiment.
"Navedeno ukazuje da je potrebno izvršiti adekvatne analize tla kako bi se ustanovila količina hranjiva u tlu te uključivanje savjetodavnih službi u rad s poljoprivrednim proizvođačima s obzirom da se u proizvodnji pojavljuju nove sorte pšenice koje zahtjevaju primjenu savremene agrotehnike", zaključeno je.
Tagovi
Autorica