Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vlaga zrna
  • 06.09.2015. 14:15

Kako znati da je kukuruz spreman za berbu?

Evo o čemu treba voditi računa planirate li urod kukuruza pretvoriti u silažu ili u klipovima pospremiti u koševe.

  • 596
  • 4
  • 0

Kukuruz sazrijeva jednolično i obično se ne osipa pa se berba obavlja u punoj zriobi. Stabljike koje polegnu ili se prelome, ne mogu se obrati kombajnom. Gubici koji nastaju pri njegovu radu, ne bi smjeli prelaziti 3%.

"Tehnološka zrelost za proizvodnju silaže cijele biljke nastupa prije no što se potpuno izgradi prinos zrna i postigne najveća masa suhe tvari biljke. Razlog tome je potrebna vlažnost silažne mase od prosječno 70%, kako bi se proces siliranja mogao normalno odvijati te dobiti kvalitetna silaža, uz malo gubitaka.

O vlazi kukuruza ovisi kvaliteta silaže i cijena

Vlažnost silirane mase usko je povezana s vlažnošću zrna pa vlažnost silažne mase od 70% odgovara vlažnosti nedozrelog zrna od oko 45%. Prema tome, skidanje cijelih biljaka za proizvodnju silaže obavlja se kada zrno ima spomenutu vlažnost, a ona je takva u trenutku kada je mliječna crta negdje na sredini leđne strane zrna", kaže Dario Padro.

O vlazi kukuruza ne ovisi samo cijena, već i kvaliteta silaže ili uskladištenih klipova!

Tehnološka zrelost za proizvodnju vlažnog zrna ili klipa namijenjena siliranju, postiže se praktično u isto vrijeme kada i fiziološka zrelost, odnosno kada se završi nakupljanje suhe tvari u zrnu i kada je vlažnost zrna oko 35%.

Berba pri ovoj vlažnosti i daljnje usitnjavanje zrna ili klipa omogućuje dobro zbijanje usitnjene mase i normalni proces siliranja.

Stroj je dobar ako u prosjeku od komušina očisti 90% klipova

"Ako se zakasni s ovakvom berbom, a vlaga zrna padne na oko 30% ili još niže, prilikom zbijanja treba usitnjenu masu prskati vodom. Berba kukuruza u klipu s beračima komušačima, najčešće se primjenjuje na manjim gospodarstvima, uglavnom pomoću vučenih jednorednih ili dvorednih berača komušača. Obrani i okomušani klipovi spremni su za spremanje u koševe. No, često prije toga treba i dodatno okomušati kukuruz, jer svi se hibridi ne komušaju jednako i kod nekih nakon branja ostane i do 30% neokomušanog uroda. Komušanje je dobro obavljeno ukoliko je 90% klipova očišćeno", ističe Padro.

Berbu kukuruza u klipu treba početi kada vlažnost zrna na klipu padne ispod 30%. Za uspješno čuvanje kukuruza u košu treba paziti da se skladište samo zdravi, čisti i zreli klipovi. Vlaga zrna ne bi smjela biti viša od 26%. Ukoliko se uskladištio vlažniji kukuruz, ventiliranjem ga je potrebno dosušiti.


Tagovi

Silaža Vlažnost Suha tvar Berba kukuruza Klip Dario Padro Jednolično sazrijevanje Puna zrioba Tehnološka zrelost Silažna masa Nedozrela zrna Mliječna crta Fiziološka zrelost Berači komušači Manja gospodarstva Zdravi klipovi Ventiliranje


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Dugogodišnja je novinarka u području poljoprivrede.