Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine uljane repice
  • 15.04.2019. 16:00

Kako suzbiti repičinog sjajnika

Na početku proljeća, velika je odgovornost i izazov odrediti da li je pravo vrijeme za tretiranje usjeva i kada je najbolje započeti sa zaštitom. Najbolje je vizuelnim pregledom ocijeniti u kakvom je stanju usjev i da li je na listovima zabilježena pojava imaga. Ukoliko se primjeti njihovo prisustvo, a slijedi period toplog i stabilnog vremena, onda je tretman neophodno uraditi. 

Foto: PIS Vojvodina/ Slavica Gojković
  • 327
  • 19
  • 0

Uljana repica (Brassica napus L.) atraktivan je usjev za uzgoj i ima trend rasta proizvodnje. Značajna je za prehrambenu industriju, u proizvodnji biodizela, ali i kao neizostavna biljka u plodoredu. Razlog tome su povoljni agroklimatski uslovi za uzgoj repice, ali i profitabilnost ove proizvodnje i stabilni prinosi. Kako navodi profesor Jovan Crnobarac, sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, na međunarodnom nivou uljana repica je važnija uljana biljka od suncokreta, a na našim je prostorima ona neopravdano malo zastupljena. Kako bi prinosi bili visoki, neophodno je prije svega dobro pripremiti zemljište i na vrijeme odraditi sve vezano za sjetvu.

Ono što uzrokuje smanjenje prinosa i velike probleme u proizvodnji pojava je sve većeg broja populacije repičinog sjajnika koji je sve više otporan na hemijske preparate kojim se tretira.

Kada se ova štetočina najčešće javlja

U zavisnosti od predusjeva, prisustva samoniklih biljaka iz porodice Brassicaceae i vremenskih uslova, insekti mogu nanijeti veće ili manje štete na usjevima uljane repice u jesen ili u proljeće. U jesen ukoliko je toplije vrijeme, bez čestih kiša ili bez navodnjavanja, štetočine mogu nanijeti štete uzgajanom usjevu. Najznačajniji među njima svakako je repičin sjajnik čija se brojnost populacija svake godine povećava. 

Na početku proljeća, velika je odgovornost i izazov odrediti da li je pravo vrijeme za tretiranje usjeva i kada je najbolje započeti sa zaštitom. Najbolje je vizuelnim pregledom ocijeniti u kakvom je stanju usjev i da li je na listovima zabilježena pojava imaga. Ukoliko se primjeti njihovo prisustvo, a slijedi period toplog i stabilnog vremena, onda je tretman neophodno uraditi. U pojedinim godinama, sjajnik zna da napravi štete i do 50% od prinosa. 

U kojoj fazi tretirati biljke

Karakteristično za repičin sjajnik je to što prilikom odabira adekvatnog insekticida, potrebno je takođe voditi računa i o polinatorima (oprašivačima), a to su najčešće pčele. Iz tog razloga, tretman insekticida ne smije se izvoditi u periodu cvjetanja. Preporučuje se da se izvodi prije faze otvaranja cvjetova ili tokom faze butonizacije ili kada su cvjetni pupoljci zatvoreni. 

Kada se vizuelnom metodom utvrdi da na listu jedne biljke ima jedan imago, vrijeme je da se biljke tretiraju insekticidima. Obično jedan tretman nije dovoljan pa se mora ponoviti još jednom pred cvjetanje. 

Voditi računa o karenci i aktivnoj materiji

Insekticidi kojima se tretira repica trebalo bi da sadrže aktivnu materiju cipermetrin, 50 gr po jednom litru ili hlorpirifos, 500 gr po jednom litru. Formulacija koja daje najbolje rezultate u primjeni najbolje da bude u obliku emulzije. Karenca za uljanu repicu je 56 dana. 

Pridržavajte se obavezno uputstva proizvođača jer je većina insekticida fitotoksična za druge biljne vrste. 


Tagovi

Repičin sjajnik Štetočine uljane repice Karenca Faza butonizacije Oprašivači Vizuelna metoda Pojava imaga Insekticidi


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

SADA JE VRIJEME ZA PAMETNE ODLUKE Šta nas čeka u #SDG Sedmici održivog razvoja❓️ ✔️Nove perspektive postojećih problema, prilike i mogućnosti za naša lična i zajednička efikasnija djelovanja!♻️💡 📍Osim toga, #SDG Sedmica u BiH koja traje 7-1... Više [+]