Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 29.03.2018. 07:00

Kako suzbiti kukuruznu zlaticu?

Larve kukuruzne zlatice žive u zemlji i hrane se prvo korjenovim dlačicama i sitnijim dijelovima korijena, a potom i primarnim korijenom u koji se ubušuju i pregrizaju ga u blizini glavnog stabla. Zbog oštećenja korijenovog sistema, biljka gubi uporište u zemljištu, te poliježe nakon jačih kiša i vjetrova.

Foto: Flickr / Kevin Arvin
  • 1.096
  • 13
  • 0

Kukuruzna zlatica (Diabrotica virgifera) je štetni insekt porijeklom iz Sjeverne Amerike. Tijelo njegove odrasle jedinke je žutosmeđe, sa uzdužnim tamnim prugama na pokriocima. Mogu narasti do veličine 6-7 mm. Odlični su letači, mada njihovom širenju doprinose i vjetrovi. Svake godine kukuruzna zlatica ostavlja jednu generaciju potomaka. Usjeve kukuruza oštećuju imago i larva, ali glavne štete larve nanose hraneći se korijenom te žitarice.

Larve se hrane korijenom kukuruza

Kako objašnjava diplomirana inženjerka poljoprivrede Bojana Karapandžić, kukuruzna zlatica prezimljava u zemljištu u stadiju jajeta, a ako su zime blaže, nivo prezimljavanja jaja je viši. Zbog toga kvalitetna jesenja osnovna obrada zemljišta, ali i niske temperature i bez snijega smanjuju šanse za prezimljavanje te štetočine. Piljenje larvi, krajem proljeća, uslovljeno je temperaturom zemljišta. Larve su izdužene, tanke, bijele sa tamnom glavom. One žive u zemljištu hraneći se prvo korijenovim dlačicama i sitnijim dijelovima korijena, a potom i primarnim korijenom u koji se ubušuju i pregrizaju ga u blizini glavnog stabla. Zbog oštećenja korijenovog sistema biljka gubi uporište u zemljištu, te poliježe nakon jačih kiša i vjetrova. Pri tom se na kukuruzu javlja karakterističan simptom takozvani guščiji vrat, a treba dodati da se odrasle kukuruzne zlatice pojavljuju obično sredinom juna. 

Odrasle jedinke se hrane metlicama, kukuruznom svilom i klipom

Karapandžićeva napominje da se ovaj insekt, prije cvjetanja kukuruza, hrani listovima te biljke uzrokujući crtičasta oštećenja nalik oštećenjima koja izaziva žitna pijavica. Kada kukuruz krene u cvjetanje, štetočine prelaze na metlicu, pa zatim na klip, hrane se peludi i svilom na vrhu klipa. Posljedica ishrane zlatice na tek izašloj svili, prije oprašivanja, je "šišanje" svile. U tom slučaju oplodnja izostaje, a nastaju klipovi nejednake veličine.

Ne uzgajati kukuruz u monokulturi

Već je rečeno da na broj položenih jaja utiču kvalitet ishrane, temperatura, vlaga i svjetlost. Najveći broj jaja nalazi se u oraničnom sloju na dubini oko 35 cm, u zavisnosti od tipa zemljišta. Za praćenje pojave i brojnosti odraslih jedinki kukuruzne zlatice mogu se upotrebiti žute ljepljive ploče sa feromonima, koje, u junu, treba postaviti na stablo kukuruza u visini klipa. Prisustvo i brojnost larvi se može utvrditi uzimanjem uzoraka zemljišta.

Kukuruzna zlatica je štetočina monokulture, pa je plodored osnovna i najbolja mjera zaštite. Taj insekt jaja polaže na poljima gdje je bio posijan kukuruz, pa zato ovu žitaricu ne treba uzgajati u monokulturi. Bojana Karapandžić upozorava na to da na parcelama, na kojima je kukuruz uzgajan u plodosmjeni sa sojom, kukuruzna zlatica ima sposobnost prilagođavanja, te da svoj razvojni ciklus provede i u soji postajući sojina varijanta zlatice. 

Ranija sjetva i otporniji hibridi efikasna obrana od kukuruzne zlatice

Važnu ulogu u borbi sa ovom štetočinom ima i izbor hibrida. Ukoliko su oni dobro prilagođeni uslovima područja na kojem se uzgajaju, kukuruz je sposoban do određenog nivoa regenerirati izgubljenu biljnu masu koju pojedu larve, odnosno podnijeti nastale štete (u slučaju slabijeg napada). Dobre rezultate može donijeti i ranija sjetva, koja omogućava da biljka razvije korijenov sistem prije piljenja larvi. Na taj je način kukuruz otporniji na njihov napad, ali se i period cvjetanja završava ranije, prije pojave imaga. Sjeme tretirano insekticidima, takođe je mjera koja pomaže kod drugih zemljišnih štetočina, a može pomoći i kod zaštite hibrida kasnijih rokova sjetve.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruzna zlatica Kukuruz Zaštita bilja Ratarstvo Štetočine Poljoprivreda


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.