Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proljetna sjetva
  • 29.04.2023. 15:00

Kako se odvija sjetva četiri glavna EU usjeva?

Zbog hladnoće i obilnih padavina kasila je sjetva jarog ječma, kukuruza, šećerne repe i suncokreta. U Španiji i Italiji suša diktira tempo i zasijane površine

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 78
  • 6
  • 0

JRC MARS Monitoring usjeva u Evropi u svojoj je aprilskoj prognozi prinosa usjeva za 2023. dao detaljniji pregled uslova sjetve za četiri kulture: jari ječam, šećernu repu, kukuruz i suncokret.

Vlaga u zemljištu 

U sjevernim članicama previše vlage je odložilo početak sjetve jarog ječma. U Španiji koja je najveći proizvođač završena je krajem decembra. No, glavna područja za proizvodnju su pogođena sušom i niskim sadržajem vlage u zemljištu što se negativno odražava na rast i razvoj usjeva.

U Francuskoj je završena u martu, a u Njemačkoj početkom aprila s dovoljno padavina. U globalu se može reći da su obilne padavine i zahlađenje odgodile sjetvu, ali je u većini zemalja ona završena.

Prekid sjetve šećerne repe

U većini proizvodnih regiona hladan talas i padavine su prekinule započetu sjetvu šećerne repe. U Francuskoj je do kraja marta zasijano samo osam posto površina, dok je u Holandiji do sredine aprila prijavljeno manje od 10 posto. Očekuje se da će takva značajna kašnjenja imati negativan uticaj na potencijal prinosa.

Na sjeveru Evrope se ubrzala tokom prve polovine aprila s početkom povoljnijih uslova, a prognoza je da je završena do kraja mjeseca. Navodi se da su uslovi za rani razvoj povoljni. Na jugu je ona završena. 

Sjetva kukuruza

I sjetva kukuruza je krenula uprkos lokalnim hladnim vremenskim prilikama. Započela je početkom aprila u jugozapadnim regijama Francuske, južne Poljske i Njemačke, uz povoljnu vlažnost zemljišta za održavanje dobrog rasta biljaka. Slična situacija je i u ostalim članicama Unije.

Na našem je području, kako smo pisali, ona prolongirana. 

Nikada kasnija sjetva kukuruza: Šta možemo očekivati od ove godine?

U Italiji i Španiji se zbog suše i smanjenih kapaciteta za navodnjavanje očekuju manju zasijanu površinu.

Sjetva suncokreta usporena

Intenzitet sjetve suncokreta je usporen. U Rumuniji i Bugarskoj, koje su glavni proizvođači u EU, počela je optimalnom roku, drugoj polovini marta, ali zbog čestih padavina i hladnoće došlo je do zastoja. Do sredine aprila zasijano je oko 25 posto planiranih površina. Sjetva i nicanje se poboljšavaju kako postaje sve toplije. Slična je situacija u drugim područjima. 

Na jugu je problem suša i potrebno je navodnjavanje za nicanje, što je najviše izraženo u Španiji, dok su uslovi u Francuskoj povoljniji.


Tagovi

JRC MARS Proljetna sjetva Sjetva kukuruza Sjetva šećerne repe Sjetva suncokreta Sjetva ječma Stanje usjeva Prognoza usjeva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.