Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prskalica
  • 19.02.2023. 07:30

Kako pripremiti i očistiti prskalicu za proljeće?

Prvo tretiranje pomoću prskalice je pred nama. Pregledajte sve dijelove kako bi učinak prskanja bio što bolji. Šta još treba da uradite?

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 112
  • 11
  • 0

Uskoro će vrijeme za prvo tretiranje usjeva protiv bolesti, a onda i štetočina, a uspjeh ovog posla zavisi od toga kako smo pripremili i podesili prskalice. Ako su optimalno podešene, povećat ćemo efikasnost korištenih sredstava za zaštitu bilja, sačuvati životnu sredinu, smanjiti zanošenje i količinu primijenjenog sredstva te broj prohoda, što nije zanemarivo. 

Osim toga, što bolje pripremimo uređaj, to će nas kvalitetnije i duže služiti.

Pregledajte sve dijelove

Prvo je potrebno provjeriti ispravnost dijelova koji omogućavaju nesmetan rad, a to se odnosi na: kardan, manometar, rezervoar, pumpe, crijeva visokog pritiska, filtere, ventile, regulatore i dizne.

Prekontrolišite nivo ulja u pumpi, a po potrebi ga dolijte. Provjerite da li su pumpa i ventili ispravni, a zatim pregledajte razvodnik i manometar kojim podešavamo pritisak što ima veliki uticaj na efikasnost prskanja.

Očistite prskalicu

Ako u jesenjem periodu niste očistili prskalicu, učinite to sada. Samo će čist i podešen uređaj omogućiti dobru primjenu sredstava. 

Rezervoar treba da je čist. Operite ga prvi put da nema vidljivog taloga. Odradite trostruko ispiranje i upotrijebite sredstvo za čišćenje rezervoara na bazi deterdženta. Sva crijeva i vodove treba također dobro isprati. Pregledajte dizne, isperite ih, zamijenite dotrajale i promijenite veličinu kako bi dobili odgovarajuće veličine kapljica.

"Dizna" je najvažniji element prskalice: Koliko često ju mijenjati?

Kod savremenih prskalica svaka dizna je zasebna sekcija koja na svakih 0,5 m ima kontrolu prskanja te mogućnost pojedinačnog isključenja, odnosno uključenja. U ovom slučaju veliki je značaj navigacije koja sprečava zanošenje i preklapanje tokom obavljanja rada.

Kalibracija

Obavite kalibraciju kada ste osigurali ispravan rad svih dijelova. Upotrijebite čistu vodu. Preciznost tretiranja i efikasnost primijenjenog sredstva zavise od veličine kapljice, a na to utiče pritisak i tip dizni. Što je pritisak veći, to su kapljice manje. Svaka promjena u pritisku djelovaće na odstupanje od tretmana. Manje kapljice duže putuju i lakše ih odnosi vjetar.

Osim pritiska, na veličinu kapljica i zanošenje djeluju dizne. Njihov dobar izbor pomoći će u održavanju ravnoteže između rezultata prskanja i odstupanja u zavisnosti od namjene.

Pesticidi: Pravilna primjena, miješanje formulacija i što u slučaju trovanja?

Prilikom montiranja, prskalica se kači na traktor, a pomoćni lanci na bočnim stranama trebaju biti podjednako zategnuti. Oni daju stabilnost i nema zanošenja  prilikom rada.


Tagovi

Poljoprivredne prskalice Montiranje prskalice Proljetno prskanje Priprema prskalice Čišćenje prskalice Dizne


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]