Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berač kukuruza
  • 02.09.2019. 17:00

Kako pravilno podesiti dvoredni berač kukuruza

Podešavanje dvorednog berača kukuruza sastoji se od nekoliko postupaka. Prvo se podese berački valjci, potom otkidači, čistači, a na kraju i valjci komušača.

Foto: sip.sl
  • 773
  • 26
  • 0

Podešavanje dvorednog berača kukuruza sastoji se od nekoliko postupaka. Prvo se podese berački valjci, tzv. uvlakači. Otvaranjem poklopca provjerava se čistoća lančanika ili klizača, koji moraju biti potpuno čisti, a lanci umjereno zategnuti. Ugib na sredini lanca trebao bi biti od 25 do 30 milimetara. Potrebno je okrenuti čitav krug do ploča pa ukoliko ne klizi glatko, neophodno je poravnavanje brusilicom.

Naredna faza je podešavanje otkidača, gdje je ulaz za dva do četiri milimetra uži na otkidačkim pločama u odnosu na izlazni dio, zbog lakšeg uvlačenja ostatka biljke kroz valjke. Razmak na donjem dijelu letvi otkidačkih ploča, a što je mjesto uvlačenja biljke u heder, mora biti 30-35 mm, u zavisnosti od debljine stabljike biljke. Kardan na mjestu ulaza i izlaza dovoljno je samo očistiti, a nikako podmazati. Kada je riječ o podešavanju čistača, na donjoj strani pored valjaka, namještene su letve kojima se provjerava izoštrenost. Kod podešavanja valjaka komušača, za kvalitetno komušanje klipova valjci moraju biti stisnuti po čitavoj dužini.

Čišćenjem smanjuje se trošenje valjaka

Ako između valjaka nastane razmak, na primjer kod istrošenih gumiranih, potrebno je odvrnuti vijke sa obje strane, potom ih stisnuti, ne pomjerajući pogonski valjak, pri tom paziti da nema razmaka između dva para koji se okreću jedan prema drugome. Razmak na neaktivnom dijelu između dva para valjaka takođe se može podešavati. Kada se dobro približe, vijci se snažno pričvrste.

Čišćenjem komušača poslije svakog radnog dana, smanjit će se trošenje valjaka. Ako su gumirani valjci već istrošeni, umeću se trgači, takozvane žabice, koji se postavljaju po redu - od ulaza u komušač do izlaza iz komušača. Veći broj žabica od potrebnog može oštetiti zrno.

Stavljanjem traktora u neutralni radni položaj, takozvani ler, dovodi se berač u radni položaj pri čemu se okviri beračkog mehanizma pomjeraju od mjesta prema transportnom lancu. Zbog čestog broja nesretnih slučajeva na beraču, radi sigurnosti rukovatelja, upozorava se da se aktivnosti na beraču rade samo za vrijeme mirovanja radne mašine i traktora.

Najčešći tipovi berača kod nas

Prema broju tehnoloških operacija, berači mogu biti:

  • berači, oni vrše samo berbu;
  • berači - komušači, oni vrše berbu i komušanje klipova istovremeno;
  • berači krunjači, oni vrše tri operacije: berbu, komušanje i krunjenje.

Prema načinu prikopčavanja na traktor, berači mogu biti:

  • nošeni;
  • vučeni;
  • adaptirani kombajni.

Prema broju redova, berači se dijele na jednoredne i višeredne.

Dodaci služe da bolje usmjere biljku

Dijelovi za privođenje imaju zadatak da usmjere stabljike kukuruza u osu reda za otkidanje klipa. Ove dijelove predstavljaju razdjeljivači i uvlačni lanci (prstenasti lanci). Razdjeljivači se sastoje od omotača koji su čvrsto vezani za mašinu i pokrivaju pokretne dijelove berača radi zaštite i sprječavanja zagušivanja. Sa prednje strane zglobno vezane za omotač, nalaze se sakupljački šiljci. Visina šiljaka može se podešavati, a služe da podižu i usmjeravaju biljke koje ne stoje u osi reda ili su polegle poprijeko na osu reda, objašnjava savjetodavac Željko Lazić iz PSSS.

Kombajn za berbu kukuruza sastoji se od sljedećih dijelova:

  • ram, točkovi, poteznica;
  • uređaj za otkidanje klipova;
  • uređaj za komušanje klipa - komušaljka.

Uređaj za otkidanje klipova dizajniran je kao redni, od jedan do četiri reda i sastoji se od dijelova za:

  • privođenje stabljike;
  • otkidanje klipa;
  • transport otkinutog klipa

Tagovi

Berač kukuruza Samohodni berač Dvoredni berač Kombajn Berba kukurura Željko Lazić


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.