Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krmno bilje
  • 24.08.2018. 08:00

Kako postići što veći prinos stočnog graška?

Optimalni rok za sjetvu ozimog krmnog graška je posljednja dekada septembra ili početak oktobra. On se može sijati kao čista kultura ili u smjesi sa strnim žitima. Dobro podnosi golomrazicu i niske temperature i daje stabilne prinose sijena i zelene krme.

Foto: Flickr / Forest and Kim Starr
  • 753
  • 37
  • 0

Kako tvrdi diplomirani inženjer poljoprivrede Srđan Cvetković optimalni rok za setvu ozimog krmnog graška je posljednja dekada septembra ili početak oktobra. Ozime sorte krmnog graška mogu se uzgajati kao čisti usjevi ili u smjesi sa strnim žitima: zobi, tritikalom, pšenicom, ječmom ili sa raži. Za sjetvu u čistom usjevu potrebno je oko 150 kg/ha sjemena, dok u smjesi sa strninama udio graška treba iznositi 85-90% od sjetvene norme u čistoj kulturi.

Stočni grašak dobro podnosi golomrazicu

Uzgajanjem stočnog graška u smjesi sa strninama dobija se izbalansirano stočno hranivo. Ono sadrži proteinsku i ugljikohidratnu komponentu, a spriječava se poleganje graška. Ozimi krmni grašak sije se žitnom sijalicom na međuredni razmak od 12,5 centimetara i na dubinu između 4-5 centimetara. Ozime sorte stočnog graška klijaju i formiraju vegetativne organe pri temperaturi 4ºC-5ºC i poseduju izuzetnu otpornost na niske temperature tokom zimskog perioda. Bez oštećenja one podnose golomrazicu od -17ºC, a pod snijegom i znatno nižu temperaturu. Optimalna temperatura za rast biljaka i stvaranje kvalitetne zelene krme je 12ºC-16ºC.

Postiže stabilne prinose

Ozime sorte stočnog graška postižu stabilne prinose 45-55 tona po hektaru zelene krme, odnosno između 9-11 t/ha sena sa oko 20% sirovih proteina u suhoj materiji krme.


Povezana biljna vrsta

Stočni grašak

Stočni grašak

Sinonim: - | Engleski naziv: Field peas, fudder peas | Latinski naziv: Pisum sativum ssp. arvense L.

Stočni grašak pripada porodici mahunarki (Fabaceae). Korijen mu naraste do 1 m u dubinu i dobro je razgranat. Jednogodišnja je zeljasta biljka, mekane puzave stabljike zbog čega... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Stočni grašak Krmno bilje Sjetva Srđan Cvetković Stočna hrana Prinos


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

⌛️ Počinje 9. savjetovanje i sajam mljekara RS. Naša ekipa je već stigla u Gradišku. Šta se očekuje na dvodnevnom skupu, već smo pisali https://t.ly/YNV1B , a uskoro i svježi detalji 👇
Foto: Mario Relatić