Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje žitarica
  • 09.08.2023. 07:30

Kako ispravno skladištiti žitarice i očuvati kvalitet godinama?

Temperatura, vlaga, ventilacija utiču na kvalitet zrna, ali i na mogućnost razvoja bolesti i pojavu štetnih insekata.

Foto: Depositphoto/Sodel_Vladyslav
  • 263
  • 23
  • 0

Zaštita uskladištenih žitarica od insekata i plijesni je zahtjevna. Svi koji su bilo kad radili znaju kako je to izazovno i koliko velike mogu biti štete. Nekoliko je bitnih faktora.

Prije svega sama skladišta trebaju biti suha, čista, dezinfikovana. Veliku pažnju trebamo pokloniti kakva zrna skladištimo, posebno sa kojim procentom vlage.

Prosječan maksimalan sadržaj vlage treba da je ispod 14,5 posto. Za pšenicu količina vlaga ne bi trebala biti iznad 13 do 14, a za dugotrajno skladištenje ne više od 13 posto. Sadržaj vlage za ječam i zob je do 14, za dugotrajno skladištenje 12 posto. Vlaga u raži je do 13, a 12 posto za dugotrajno skladištenje.

Redovno provjeravajte temperaturu i vlažnost

Neprilagođena temperatura i vlaga uskladištenog žita postepeno dovodi do nastanka mnogih problema. Gubi se kvalitet, a može doći do propadanja cjelokupne količine ili ona postaje neupotrebljiva. Glavni faktori su temperatura žita i okoline koje direktno utiču na vlažnost uskladištene mase.

Temperatura, vlaga i ventilacija (Foto: Đ. Lalić)

Ventiliranje hladi i održava ujednačenu vlagu i temperaturu. Pravila za ventilaciju su vezana za vrstu žitarice. Temperatura između 24 i 29ºC je najpogodnija za razvoj štetnih insekata i zbog toga je potrebno što prije temperaturu žita spustiti ispod 15ºC. U toku zime ona se snižava i ne bi trebala da prelazi 7 do 8 ºC u odnosu na okolini. U periodu jeseni i zime temperatura zrna treba da bude nešto viša od prosječne mjesečne vrijednosti, dok je za proljetnom periodu nešto niža. Ove vrijednosti smanjuju aktivnost insekata, njihovu ishranu, rast i razmnožavanje.

Zrno diše

Na rok trajanja žita utiče dotok kiseonika koji doprinosi ravnomjernom razvoju metaboličkih procesa zrna koje diše i tako se sprečava pregrijavanje. U hermetički zatvorenim skladištima održavanje nivoa kiseonika na tri posto najmanje 15 dana eliminisaće jaja, larve, lutke.

Kada se žito čuva u ovakvim uslovima ono zadržava svojstva za mljevenje i pečenje zrna, ali gubi klijavost. Bez gubitka kvaliteta može da se čuva i do šest godina.


Tagovi

Žitarice Skaldištenje žitarica Vlaga žita Skladištenje pšenice Skladištenje ječma Skladištenje zobi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.