Zemljište se siječe, sitni, miješa i ravna, ali vrlo malo prevrće. Kada se tanjiri jače ukose, tanjiraju dublje i bolje mrve i miješaju zemlju.
Tanjiranje je jedan od koraka obrade zemljište i njegove pripreme za uzgoj različitih biljnih kultura. Tanjirača unosi u zemljište i miješa mineralna đubriva i zreo stajnjak, kao i isitnjene biljne ostatke i pesticide. Siječe i uništava sjemenske korove, ali širi rizomske korove (divlji sirak, zubača, pirevina), jer siječe članke rizoma (podzemnih izdanaka višegodišnjih korova) i raznosi ih po parceli, te se oni lako razmnožavaju.
Na zemljištu koje je poslije prethodnog usjeva (repa, krompir) ostalo u rastresitom stanju može zamijeniti oranje.
Tanjiranjem se uništava stari travnjak, ledina i zeleniš prije oranja, a tanjiračama i tanjirastim prašačima plitko obrađuje strnište. Ovi prašači na više osovina imaju veliki broj tanjira i veliki radni zahvat, čak više od 10 metara. Na parceli oranoj u jesen, za sjetvu ili sadnju u proljeće, ne treba ponovo orati. Na ovaj način se obrađuje površinski sloj, pokriva sjeme sijano omaške (sjeme se razbaca po zemljištu i blago grabulja) ili rasturačima sjemena. Bočnim tanjiračama obrađuje se zemljište u voćnjacima ispod krošnje voćaka.
Radni dijelovi ove mašine su tanjiri prečnika 40 do 70 cm sa oštrim ivicama. Ivice mogu biti i izrezane, pa tada jače sijeku zemlju i biljnu masu. Tanjiri su obično postavljeni na četiri poluosovine, a lakše ulaze u zemlju kada se oruđe optereti. Postoje i one radnog zahvata od dva do 11 metara širine. Obrađuju zemljište duboko 10 do 20 cm. Kada se tanjiri jače ukose, tanjiraju dublje i bolje mrve i miješaju zemlju.
Na teškim i nestrukturnim zemljištima tanjiranje ima prednost nad kultiviranjem, a na strukturnim i rastresitim obratno. Poslije tanjiranja potrebno je drljanje, osim na vrlo rastresitim zemljištima dobre strukture (npr. na mrazom dobro izmrvljenom oranju), gdje se nekada i tanjiranjem zemljište može lijepo predsjetveno pripremiti. Ova operacija može da zamijeni plitko oranje u "ljuštenju" strništa poslije žetve. Primjenjuje se i prilikom redukovane osnovne obrade zemljišta.
Poslije dubokog jesenjeg oranja korisno je, prije zime, osim ostalih oruđa i tanjiranjem, zatvoriti brazde da bi površinski sloj, bio prilično ravan i jednolično izmrzao. Zatvaranjem brazda prije zime, u proljeće je predsjetvena priprema ujednačena i jari usjevi ujednačeno niču i razvijaju se. Naročito šećerna repa, djetelina, neke vrste povrća.
Tanjira se obično duž pravca oranja, a može i poprijeko i dijagonalno. Tvrdo i grudvasto zemljište ponekad treba tanjirati više puta. Radna brzina je pet do 12 km na sat, a povećanjem brzine povećava se vučni otpor, a smanjuje dubina rada. Često se primjenjuje i u međurednoj obradi zemljišta u voćnjacima i vinogradima, pa tanjirače često zovu i tanjirasti kultivatori.
Tagovi
Autor