Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenska sjetva
  • 20.10.2014. 16:00

Jesenska sjetva u tijeku - poticaji se još čekaju!

Jesenska sjetva je u punom jeku, a isplata poticaja za ljetos otkupljenu pšenicu u BiH, još se čeka.

Foto: depositphotos.com
  • 834
  • 105
  • 0

Poljoprivrednici Semberije u BiH u velikim su jesenskim radovima. Berba kukuruza i sjetva pšenice u punom su jeku. No veliki im problem predstavlja neisplata poticaja od pet feninga za kilogram ljetos otkupljene pšenice. Do sada im je isplaćeno samo dva feninga, a nisu im isplaćene ni štete od grada. Kako je poznato da zemlja ne smije stajati neobrađena, mnogi poljoprivrednici ju obrađuju i trpe ogromne gubitke. Sada se već nalaze u teškoj situaciji i ne prestaju na to upozoravati, no pitanje je čuje li ih tko.

Podsjetimo, prema podacima Odjeljenja privrede i poljoprivrede Grada Bijeljine, u Semberiji je nakon katasatrofalnih proljetnih poplava, kukuruzom, krmnim biljem te povrćem presijano oko 10.000 hektara oranica, što predstavlja više od 30% sjetvenih površina. Tada je na bijeljinskom području potopljeno 65% poljoprivrednih površina, a procijenjena šteta na biljnoj proizvodnji iznosila je 76 milijuna KM.

Područje Semberije raspolaže sa oko 50.000 ha obradive povrišine., a jesenskom bi sjetvom trebalo biti obuhavćeno 17.000 ha. Uljana repica već je zasijana, a napreduje i sjetva ječma i pšenice, koja će zauzeti 13.000 ha raspoloživog obradivog zemljišta. Kukuruz se bere sa 24.000 ha, a prosječni prinosi po hektaru su oko pet tona, što je potvrdilo i Odjeljenje privrede i poljoprivrede Grada Bijeljine.

Foto: depositphotos.com; fotokostic


Povezana biljna vrsta

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a potom u... Više [+]

Tagovi

Semberija Poljoprivrednici Poticaji Berba kukuruza Sjetva pšenice Ječam Uljana repica Obradivo zemljište

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁