Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ramiz Šestan
  • 31.05.2022. 09:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Gračanica

Jesenje i proljetno oranje kroz primjer kukuruza - dva različita svijeta

Kukuruz za siliranje raste, a poljoprivrednici detaljno prate njegov razvoj i vremenske uvjete. Tako je i Ramiz Šestan učinio sve što je u njegovoj moći, a ostalo će biti "kako Bog da", kaže on

Foto: Belmin Mehanović
  • 321
  • 94
  • 0

Kako posiješ, tako ćeš i požnjeti, kaže nam Ramiz Šestan, poljoprivrednik iz Lohinje kod Gračanice, dok ga zatičemo kako vrijedno radi na svojoj njivi. Ovom starom narodnom izrekom vode se i drugi proizvođači koji za Ramiza kažu da je vrijedan i na dobrom glasu u poljoprivrednim krugovima po svojoj temeljitosti i pedantnosti.

Razlog tome je očigledan, naime, on se nastoji educirati i poštovati sve mjere, "koliko je moguće", dodaje, što se tiče sjetve kukuruza, a u ovom slučaju onog za siliranje.

Obrada prije sjetve

Kukuruz posijan prije nekih mjesec dana je dostigao lijepu visinu. Zasijan je u zemlju koja je podvrgnuta jesenskom oranju, a razlog tome je višestruk.

"Zemlja je lakše obradiva, imam više vlage što pomaže i nicanju nakon sjetve, nemam korova, a i manje mi je posla u proljeće kada je posla najviše", objašnjava. 

Drugi dio parcele, orao je u proljeće, a rezultati na usjevima su kako kaže: "K’o dva različita svijeta, ljudi su mislili da nisu sijani u isto vrijeme." Naime jedno je raslo ravnomjerno i pravilno, a drugo je zaostajalo i u rastu i korova je bilo dosta više.

Hibrid za silažu

Nakon podrljanog zemljišta, lijepog vremena i pogodnih temperatura, na sijačici je naštimao razmak i širinu sadnje, te posijao hibrid za proizvodnju kvalitetne silaže P0275, uz preporučenu gustoću sklopa.

Dva dana nakon sjetve je obavljenjo i valjanje, "radi ravnomjernijeg nicanja", navodi ovaj poljoprivrednik. Valjak nije prevelike težine, kako se zemljište ne bi sabilo previše, već samo onoliko da zemlja dođe u kontakt sa zrnom. Na ovaj način se izbijaju zračni džepovi iz zemljišta, poboljšava se vodo-zračni režim sjetvene površine te pospješuje klijanje i nicanje što je posebno važno u ovakvim područijima kada su kiše u proljeće jako rijetke.

Valjanje nakon sjetve

Prije samog nicanja je primijenjen herbicid, kako ne bi došlo do zagušenja biljke nakon nicanja. Ramiz navodi da primjenjuje manje doze kvalitenijih i manje toksičnih herbicida, a bio je primoran da ih primijeni i nakon nicanja pa je koristio onaj koji neće štetiti samoj biljci kukuruza.

Prihranjivanje kukuruza

Prvo je primijenjena prihrana folijarno, kako bi biljka brže usvojila hranjiva.

"Preko lista prvo, s obzirom na to da smo imali sušu tih par dana kada biljci treba dodatni poticaj u rastu" navodi naš sagovornik, a nakon toga je zajedno sa kultivacijom primijenjena je i druga prihrana (KAN).

Ovaj poljoprivrednik, inače i vlasnik 15 muznih grla, se osvrnuo i na trenutnu situaciju u agraru te prognozira da će kukuruz nakon ovogodišnje žetve biti skuplji. 

Trenutno stanje kukuruza​​​​

"Kukuruz je već na visokoj cijeni, a kako je sjetva sad i skuplja, gorivo, gnojivo, bit će i kukuruz. Ovako se dovodi u pitanje cijeli uzgoj životinja, s trenutnom cijenom mlijeka bit će mi isplatnije prodavati sam kukuruz", ističe zabrinuto, dodavši da bi moglo doći i do  neopravdanosti njegovog uzgoja za silažu, i ishranu životinja uopšteno.

Bilo kako bilo, kukuruz je nikao i raste, sada samo ostaje da se daljnji razvoj vrši pravilno, a da u vrijeme žetve silo trenčevi budu napunjeni što bolje.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Kukuruz Silaža Ramiz Šestan Cijene kukuruza Hibrid


Autor

Belmin Mehanović

Više [+]

Student četvrte godine agronomije na Univerzitetu u Tuzli. Fasciniran prirodom i prirodnim procesima, vezan za zemlju.