Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lanjski nivo
  • 13.10.2023. 12:00

Jesenja sjetva u Semberiji planirana na oko 18.000 hektara

Sjetva pšenice je planirana na 15 hiljada hektara, a ostatak otpada na ječam, tritikale i uljanu repicu.

Foto: Dimitrije Jovanović
  • 65
  • 7
  • 0

Jesenja sjetva na području Semberije bit će na prošlogodišnjem nivou, barem se tome nadaju iz Odjeljenja za poljoprivredu Grada Bijeljina. Kako je naveo vršilac dužnosti načelnika odjeljenja, Sreten Vučković, najviše će biti zasijano pšenice - oko 15.000 hektara.

Prema njegovim riječima, ječam je planiran na oko 2.000 hektara, na 180 do 200 hektara tritikala, a na oko 700 hektara uljana repica, piše BL portal.

Niske otkupne cijene

Vučković je rekao i kako su poljoprivredni proizvođači danas u teškom i nezavidnom položaju zbog skupe proizvodnje, a male otkupne cijene koja je ove godine itekako izražena u ratarskoj proizvodnji.

Otkupna cijena pšenice u vrijeme žetve maksimalno je iznosila 30 KM za 100 kilograma, odnosno 300 KM po toni, a išla je i ispod te cijene i po 25,27 KM po 100 kilograma, u zavisnosti od kvaliteta, hektolitara i svih parametara koji određuju kvalitet pšenice.

"To su izuzetno niske otkupne cijene pšenice, ali i kada je riječ o kukuruzu situacija je ista. Kukuruz je trenutno 300 KM po toni, a ispod 30 KM po metru, odnosno 100 kilograma, je novi rod kukuruza 2023. godine", rekao je Vučković.

Povrtlarska proizvodnja

Kada je riječ o povrću, on je naveo da povrtlarska proizvodnja ove godine u pojedinim kulturama možda nije postigla odgovarajući prinos, ali ih je bilo dosta sa zadovoljavajućim i solidnim cijenama.

"Prema mojim informacijama, trenutno kupus ima nešto lošiju cijenu, ali generalno, kada je u pitanju paprika, lubenica i ostale povrtlarske kulture, postizale su zadovoljavajuće cijene za naše povrtlare", rekao je Vučković.


Tagovi

Semberija Jesenja sjetva Sjetva pšenice Sjetva ječma Sreten Vučković Otkupne cijene žita


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.