Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište pšenice
  • 16.09.2016. 18:00

Jak urod pšenice, svi se klade na Rusiju

Amerikanci hvale Ruse zbog dobre organizacije žetve i transporta, no konkurencija je jaka!

Foto: bigstockphoto.com, Alexxander
  • 161
  • 14
  • 0

Mediji u Rusiji, pozivajući se na podatke Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih američkih država, nagađaju hoće li Rusija ove godine biti najveći svjetski izvoznik pšenice budući da izuzetno povoljna godina omogućuje Rusiji izvoz čak 30 miliona tona pšenice što je apsolutni rekord zadnjih godina.

No, stručnjaci upozoravaju kako do rekordnog izvoza možda ni neće doći zbog vrlo niske cijene pšenice za svjetskom tržištu, ali i zbog zaštitne carine koju je Rusija uvela 2014. zbog straha od nekontroliranog porasta cijena na domaćem tržištu.

Niske cijene pšenice

"Sredinom augusta Ministarstvo poljoprivrede SAD-a USDA čija analitička služba slovi za jednu od najboljih na svijetu, najavilo je senzaciju za ovu poljoprivrednu sezonu 2016./2017. Rusija po prvi put može postati najveći izvoznik pšenice", javlja rusko portal Russia Beyond the Headlines i dodaje kako je, prema podacima USDA, Rusija je postigla tako dobar rezultat zahvaljujući "idealnim okolnostima kao što su optimalni vremenski uvjeti za utovar, učinkovito rukovođenje prometom žita u lukama i stabilne zalihe tijekom godine." USDA prognozira da Rusija na svjetskom tržištu može prodati 30 miliona tona pšenice i tako nadmašiti sve zemlje Evropske unije zajedno. U Evropskoj uniji ove je godine pšenica slabo rodila, što Rusiji otvara prostor na novim tržištima.

Rusija ima prednost

"Rusija ima prednost kada je riječ o logistici i prijevozu žita na tržišta u razvoju, tj. u Sjevernoj i Podsaharskoj Africi, kao i na Srednjem istoku, tako da može lako proširiti svoj udio u ovim regijama i nadomjestiti reducirani uvoz iz Evropske unije", navode Amerikanci u izvješću i procjenjuju da će u Rusiji ove godine biti požnjeveno 72 miliona tona pšenice. Iako rusko Ministarstvo poljoprivrede prognozira 73 miliona tona, jer uzima u obzir i pšenicu požnjevenu na Krimu. U Ruskom savezu za žitarice podsjećaju na podatke Ministarstva poljoprivrede Rusije da je Rusija lani izvezla rekordna 34 miliona tona žitarica od čega je 25 miliona tona pšenice, a "ove godine će Ruska Federacija moći prodati 37-40 miliona tona žitarica".

Rekordna žetva diljem svijeta

Rekordna žetva je bila u Australiji, Kanadi, Kazahstanu, Ukrajini i SAD-u što je dovelo do pada cijena pšenice na svjetskom tržištu. Osim niske cijene na svjetskom tržištu, ruskoj pšenici za izvoz ne ide na ruku ni zaštitna carina za pšenicu koju je Rusija uvela jer je "zbog devalvacije rublja, izvoz postao vrlo unosan i u takvim okolnostima moglo bi doći do povećanja izvoza i rasta cijena žita i kruha na unutarnjem tržištu, a kako bi se to izbjeglo, Vlada je uvela zaštitnu carinu na pšenicu", objašnjavaju u Centru za agrarnu i prehrambenu politiku pri Ruskoj akademiji za narodnu privredu i državnu administraciju.

Ministarstvo poljoprivrede zatražilo je 1. augusta od Vlade da ukine zaštitnu carinu, ali do sada nije stigao odgovor iako ima nagovještaja da će biti ukinuta jer rublja se stabilizirala pa je i manja opasnost od rasta cijena pšenice na domaćem tržištu.

Foto: bigstockphoto.com, Alexxander


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Rusija Svjetsko tržište Pšenica


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Miroslav je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)