Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz u Tursku
  • 11.03.2017. 12:00

Izvoz žitarica i brašna u Tursku uvećan 16 puta!

Imamo povećanje izvoza u Tursku kada su u pitanju žitarice sa 12.000 tona na 70.000-80.000 tona, a izvoz brašna je sa 4.000 tona skočio na 70.000 tona, praktično povećanje od 16 puta, dakle sa 15-16 miliona na 65 miliona KM, kazao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Foto: Pixabay/Pavlofox
  • 427
  • 29
  • 0

Bosna i Hercegovina, kada su u pitanju žitarice i brašno, bilježi u prošloj godini odlične izvozne rezultate. Najveći dio izvoza ovih proizvoda vrši se u Tursku, praktično 95 posto.

"Imamo povećanje izvoza u Tursku kada su u pitanju žitarice sa 12.000 tona na 70.000-80.000 tona, a izvoz brašna je sa 4.000 tona skočio na 70.000 tona, praktično povećanje od 16 puta, dakle sa 15-16 miliona na 65 miliona KM", kazao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović na radnom sastanku s proizvođačima i glavnim bosanskohercegovačkim izvoznicima žitarica i brašna s kojima je razgovarao o perspektivama mlinske industrije za tekuću godinu, posebno s aspekta osiguranja kontinuiteta nesmetane trgovine i izvoza tih roba u Republiku Tursku, piše klix.

Mlinovi zabilježili značaj rast posla

Poručio je da je namjera da aranžman sa Turskom i drugim zemljama bude dugoročan i u korist 40-ak mlinova u BiH koji su zabilježili značajan skok postotka rada, odnosno uposlenosti i veliki broj angažovane radne snage.

Naglasio je i pokušaj da se pored domaće sirovine, pšenice i kukuruza i drugih žitarica BiH za izvoz osiguraju akumulacije bh. porijekla, odnosno da iz zemalja CEFTA-e osiguraju žitarice i da se one u bh. u mlinovima prerađuju te da se na taj način zaštiti domaće porijeklo i omogući izvoz u Tursku i druge zemlje.

Turska inspekcija, dodao je, već nekoliko mjeseci provjerava porijeklo te je u interesu svih institucija da ovaj posao podrže i da on bude dugoročan, da se uradi korektno i da se spriječe bilo kakve malverzacije i prepakivanja, kako je to bilo sa mesom.

Foto: Pixabay/Pavlofox


Tagovi

Žitarice Brašno Izvoz Turska


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.