Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 12.05.2016. 12:00

Iznadprosječni prinosi na manjim površinama

Dobre vijesti sa svjetskog tržišta! Ove godine će biti 1,33 miliona ha površina manje pod kukuruzom, prvi put nakon 13 godina, što bi moglo povećati cijenu te kulture.

Foto: Wikimedialmages/Pixabay
  • 242
  • 11
  • 0

U fokusu tržišta žitarica prošli su tjedan bili rezultati serije obilazaka ključnih regija zasađenih žitaricama u SAD-u. Iako su izgledi bili povoljni, budućnosnice novih američkih žitarica su u petak zabilježile pad od 9 dolara po toni i najveći tjedni pad u gotovo šest mjeseci.

Ohrabrujući izgledi prinosa

Uz žetvu koja je obavljena nekoliko tjedana prije, rezultati ukazuju na relativno dobru kvalitetu usjeva i zasad su izgledi prinosa ohrabrujući. Konačni rezultati s obilaska terena u Kansasu pokazuju prosječan prinos od 3,27 t/ha, što bi, ostvari li se, mogao biti drugi najveći rekord nakon 1998. kada je iznosio 3,30 t/ha.

Također, prošlotjedni pregled stanja izvoza žitarica na tržištu otkrio je da je prodaja starih žitarica pala 50% u odnosu na prošli tjedan. Razočaravajuć je i izvoz novih žitarica koji je 140.000 tona, a tjedan prije je bio 455.000 tona. Razvoj američkog izvoza u 2015./2016. borio se s konkurentnim zalihama drugih izvoznika te je izvezeno 20 miliona tona, dok je lani izvoz bio 23 miliona tona.

Očekuje se da će u Americi prinosi biti iznadprosječni u ključnim zemljama, što znači i negativan trend na tržištu glede formiranja cijena.

Kina smanjuje površine pod kukuruzom

Tržište kukuruza također je bilo slabije, uz pozitivan razvoj sjetve (45% na 1. svibnja u odnosu na petogodišnji prosjek od 30%) što bi trebalo pomoći prevladati brigu oko brazilskog kukuruza. Ovotjedni naglasak bit će na prvom uvidu u sezonu 2016./2017. i procjenu ponude i potražnje američkog Ministarstva poljoprivrede.

Dobra vijest na tržištu je procjena kineskog ministarstva poljoprivrede da će ove godine biti 1,33 miliona ha površina manje pod kukuruzom, prvi put nakon 13 godina. Pad proizvodnje je rezultat pekinškog ukidanja sustava nagomilavanja, što bi trebalo ohrabiti farmere da se okrenu uzgoju drugih kultura. Prema Reutersu, zalihe kukuruza u regiji su 250 miliona tona i nejasno je kako Kina misli raspolagati njima.

Manje žitarica i u Francuskoj

Oslabilo je i stanje žitarica u Francuskoj. Prema posljednjim podacima FranceAgriMera objavljenim u petak, čak 87% usjeva dobilo je ocjenu od dobre do odlične, što je jedan bod manje negoli tjedan prije i niže od petogodišnjeg prosjeka 90% u ovom trenutku.

Kišno vrijeme usporilo je sjetvu kukuruza u Francuskoj. Posijano je tek 44% usjeva do 2. svibnja dok je u isto vrijeme prošle godine bilo zasijano 80% planiranih površina. No, prošlotjedno suho vrijeme trebalo bi pomoći sjetvi.

Izvor podataka: AHDB cereals & oilseeds Market report, Foto: Wikimedialmages/Pixabay


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Pšenica Žitarice Kukuruz SAD Kina Francuska Market report


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.