AgroKlub.ba

\

Ratarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Ratarstvo » Iz školskih klupa u traktor pa na njivu!

Iz školskih klupa u traktor pa na njivu!

Mladi poljoprivrednik

Iz školskih klupa u traktor pa na njivu!

Datum: 25.11.2016. 10:00

Kategorija:

Ratarstvo

Dok je bio mlađi Milan Aleksić nije se ni vidio iz kabine pa su komšije često govorile da traktor ore sam. Taj učenik ove je jeseni uzorao desetine hektara.

Kada je bio mlađi, Milan Aleksić, učenik Poljoprivredne škole iz Dušanova kod Nove Topole, nije se ni vidio iz kabine. Komšije su tako često znale njegovim roditeljima reći da pripaze jer traktor ore sam. Danas, čim se vrati iz škole u Gradiški, ovaj mladić sjeda na traktor i obrađuje njive u obližnjim Seferovcima. Ove jeseni uzorao je desetine hektara lijevčanske ravnice.

"Oduvijek sam volio poljoprivredu. Sa ocem Predragom sam u djetinjstvu počeo raditi mnoge seoske poslove. Poslije završetka osnovne škole u Novoj Topoli nisam imao dilema u vezi nastavka školovanja", ispričao je za "EuroBlic" Milan u pauzi jesenje setve.

Radi do kasno naveče, a onda uči za školu

Dani su mu potpuno ispunjeni. Ustaje rano, prije svitanja te autobusom putuje u školu udaljenu dvadesetak kilometara. Poslije škole se hvata traktora.

"Radim do kasno naveče, zavisno od sezone a školsko gradivo učim prije spavanja", priča mladić dodajući da i budućnost vidi u poljoprivredi. Plan mu je, naime, studirati na Poljoprivrednom fakultetu, smjer zaštita bilja. Smatra da je to ključno za uspjeh u proizvodnji jer se svake godine bore protiv svakojakih nametnika, insekata, štetočina i biljnih bolesti.

Milanovi vršnjaci imaju drugačije snove, većinom o lagodnom životu u inostranstvu i neuporedivo lakšem poslu od obrade zemljišta. Ovaj učenik žuljevitih ruku, smatra da se u selu može dobro živjeti. Slobodnog vremena ima za sve.

"Važno je samo dobro planiranje obaveza. Imam vremena za izlaske, volim muziku, zabavu. Mojim vršnjacima u školi je neshvatljivo to što radim, ali tako sam navikao i ne mogu se mijenjati", zaključuje Milan za blic.

Foto: M. Pilipović/RAS Srbija

Broj pregleda članka: 2082; Uspješnost članka: 268.1

Tagovi: Traktor, Milan Aleksić, Učenik, Ljubav prema poljoprivredi

Ključne riječi članka: iz, skolskih, klupa, u, traktor, pa, na, njivu, škole, milan, traktor


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!