Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vlada RS
  • 24.05.2017. 10:00

Italijanske firme zainteresirane za ulaganje u RS

Predstavnici 10 firmi izrazili interes za formiranjem zajedničkih preduzeća za proizvodnju i plasman ne samo roba, nego i usluga.

Foto: Pixabay/thetravelnook
  • 511
  • 32
  • 0

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske prof.dr. Stevo Mirjanić, koji se nalazi u dvodnevnoj posjeti Italiji, pozvao je italijanske firme da investiraju u Republiku Srpsku, ističući da će Vlada Republike Srpske obezbijediti povoljne uslove za realizaciju takvih investicija.

Ministar, za kojega je priređen prijem u Privrednoj komori u Raveni u Italiji, izrazio je zadovoljstvo mogućnošću da se Republika Srpska predstavi potencijalnim investitorima i kompanijama u regiji Ravena i Ferara.

Nakon susreta u Privrednoj komori, sastao se sa predstavnicima 10 italijanskih firmi. Mnoge od njih koje se bave proizvodnjom mašina specijalizovanih za preradu voća i povrća, hladnjača, firme iz oblasti vodoprivrede i prečišćavanja otpadnih voda, opreme za navodnjavanje, te proizvodnjom sadnica, izrazile su interes za formiranjem zajedničkih preduzeća za proizvodnju i plasman ne samo roba, nego i usluga.

Ministar Mirjanić je ukazao na povoljan tretman stranih investitora u Republici Srpskoj, koji je kod nas regulisan Zakonom o stranim ulaganjima i poreskom politikom, koja je među najstimulativnijima u regionu.

Na kraju dvodnevne posjete ministar je obišao firmu „Orogel“, najvećeg svjetskog proizvođača smrznutog povrća, kao i veletržnicu u Ćezeni. Istaknuo je da je ovo pravi primjer i model uvezivanja proizvođača i tržišta kroz sisteme ugovorene proizvodnje, preko zadruge te kontrole kompletnog ciklusa proizvodnje od sjetve do finalnog proizvoda.

Predstavnici firme „Orogel“ i veletržnice u Ćezeni izrazili su dobru volju za podršku Ministarstvu i poslovnim subjektima u uspostavljanju sličnog modela u RS te će se u narednom periodu organizovati uzvratna posjeta zainteresovanih investitora, s kojima je ministar Mirjanić razgovarao u protekla dva dana tokom posjete Italiji.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske do tada će pripremiti listu subjekata iz Republike Srpske koji bi bili potencijalni partneri italijanskim firmama za plasman roba, a prije svega za zajedničku proizvodnju.

Foto: Pixabay/thetravelnook


Izvori

Vlada Republike Srpske


Tagovi

Stevo Mirjanić Talijanski proizvođači Vlada RS Zakon o stranim ulaganjima i poreskoj politici Investiranje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magic Ice, prvi sladoled iz BiH dobio priznanje za najuspješniji nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Opširnije o prvom bh. sladoledu čitajte na linku - https://t.ly/TFK97