Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO u soji
  • 22.10.2017. 11:00

Inspektori pregledali soju - je li genetski modifikovana?

Na području cijele RS izvršene su kontrole nad usjevima merkantilne soje sa ciljem identifikovanja prisustva genetički modifikovanih usjeva soje.

Foto: inspektorat.vlada.rs
  • 682
  • 56
  • 0

Republički poljoprivredni i fitosanitarni inspektori su u toku jula i avgusta ove godine u okviru redovnih inspekcijskih aktivnosti izvršili 155 pregleda usjeva merkantilne soje, ukupne površine od 327,3 ha, sa ciljem identifikovanja prisustva genetički modifikovanih usjeva soje.

Kontrole su vršene na području cijele Republike Srpske, a za potrebe identifikacije usjeva soje i subjekata kontrole korišteni su podaci iz Registra poljoprivrednih gazdinstava u Republici Srpskoj, kao i podaci dobijeni od službenika Agencije za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Pored vizuelne identifikacije pregledanih parcela koja se vrši u određenoj fazi razvoja soje i korova u tom usjevu, inspektori su radili i brze testove na terenu koji omogućavaju brzu identifikaciju genetički modifikovane soje. Ukoliko se pomoću brzih testova utvrdi da postoje indicije da je riječ o GMO soji, vrši se službeno uzorkovanje usjeva i uzorci se dostavljaju u ovlaštenu laboratoriju na analizu. U svih 155 testiranih uzoraka nije utvrđeno prisustvo genetičkih modifikacija.

Ova vrsta monitoringa realizovana je po treći put u Republici Srpskoj i u odnosu na prethodne godine kada je bilo slučajeva utvrđivanja nepravilnosti, radom inspekcijskih organa i nadležnih službi resornog ministarstva ostvareni su željeni rezultati.

Foto: inspektorat.vlada.rs


Tagovi

Merkantilna soja GMO u soji GMO Inspekcijski nadzor


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.