Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najmoćniji traktori
  • 02.09.2018. 12:00

Inovacije na 10 najmoćnijih traktora od 200 do 300 konjskih snaga

Koje su to inovacije na traktorima najpoznatijih svjetskih proizvođača?

Foto: Farmers Guardian
  • 784
  • 36
  • 0

Traktori su zaduženi za različitu vrstu poslova i baš zato je važno koliko su jaki. Farmers Guardian donosi najnoviju listu od 10 najmoćnijih traktora, čiji je motor jačine 200 KS (147 kW ) do 300 KS (220 kW), odnosno listu onih čije su karakteristike unaprijeđene.

John Deere 6R serija

John Deere’s 6R Series dobila je prva unaprjeđenja. To se prvenstveno odnosi na CommandPro joystick, koji je proširio svoj opseg kada je riječ o automatskom prenosu. On je visoko funkcionalan, sa sposobnošću da kontrolira brzinu i mnoge druge operacije. Ima 11 programiranih dugmadi za funkcije kao što su preusmjeravanje snage motora na dodatnu opremu, koja nema svoj motor. Maksimalna brzina postiže se samo jednim pritskom joysticka, dok se za sporo kretanje koristi sporohodni stupanj prijenosa.

Promjene su napravljene i na modelu 6155R, koji sada ostvaruje maksimalno 202 konjskih snaga i 6215R koji je pojačan na 259 konjskih snaga. Svi traktori serije 6 sada mogu se prilagoditi upravljanju, kako bi ono bilo udobnije za vozača. Sistem može biti (de)aktiviran pomoću konzole CommandCentre.

New Holland T7 serija

Izmjene koje je New Holland pretrpio u vezi su sa prednjom osovinom i na sistemu za upravljanje. To se odnosi na četiri modela koji imaju širok razmak između kotača -  T7.230, T7.245, T7.260 i T7.270. Kako bi se vozaču olakšalo, prednja osovina je preoblikovana, ležajevi su sa niskim trenjem, a nova upravljačka jedinica ima sposobnost samocentriranja. Dvostruki akumulator mogućio je smanjenje vibracije šasije za 11% u odnosu na postojeći dizajn. Poboljšan je i sistem za niveliranje, koji momentalno ukrućuje suspenziju prilikom kočenja ili ubrzanja.

Postoje tri opcije za podešavanje kada je riječ o rotaciji volana: 1:1, 2:1 i 3:1. Na traktorima koji imaju IntelliView IV monitor, vozač može odabrati odnos. Takođe, ovo se automatski može mijenjati unutar sistema za upravljanje - jedna razmjera za rad, jedna za skretanje, jedna za unatrag. Zbog sigurnosti, bilo koji od ovih odnosa se postepeno bira, kako se brzina povećava do 26 k/h. Ukoliko traktor uspori, automatski se uključuje uobičajeno upravljanje. 

New Holland
New Holland

Massey Ferguson 7700 S serija

Premijerno predstavljen na seriji 6700 Series, S Effect stil je proširen na druge modele MF traktora, uključujući seriju 7700 S (naslovna fotografija), koja obuhvaća traktore od 140 do 255 konjskih snaga. Nova hauba, bolji enterijer i novi izgled dugmadi na joysticku samo su neke od unaprjeđenja, koja doprinose komfor i sigurnost vozača. Upravljanje motorom, koje je ranije bilo dostupno na Dyna-4 i Dyna-6 mjenjačima, takođe je primjenjeno na Dyna-VT modelima, nudeći povećanje od 25 konjskih snaga. 

Još jedno unaprjeđenje je Fieldstar 5 ekran na dodir od devet inča, sa IsoBus terminalom. Osigurava mapiranje, automatsku kontrolu, različite aplikacije za upravljanje, vođenje evidencije i sveobuhvatni nadzor nad strojem.

JCB Fastrac 4000 serija

Tri modela čine JCB seriju 4000:  4160, 4190 i 4220 maksimalne snage 175, 208 i  235 konjskih snaga, zahvaljujući 6.6 litarskom motoru, koji koristi selektivnu katalitičku redukciju i oksidacijski katalizator, kako bi dostigao Nivo 4 (Stage 4) regulacije emisije plinova. Kontinuirani promjenjivi prijenos nudi nizak opseg od 0 do 40 km/h i visok od 0 do 60 km/h.

Sve primarne kontrole nalaze se sa desne strane vozača. Pogon na sva četiri kotača je omogućen na sva tri modela, uz mogućnost prilagođavanja. Pogon se automatski prebacuje na dva kotača pri brzini ispod 25 km/h. Traktor stabilnim održava hidro-pneumatski sistem, a težina se podjednako raspoređuje na kotače. Suspenzija se može ručno podešavati.

JCB
JCB Fastrac 4000 serija

McCormick X8 serija

Predstavljajući najveći traktor ikada napravljen, McCormickova X8 serija u ponudi ima tri modela od 264 do 310 konjskih snaga. Motori su napravljeni prema McC specifikacijama i oznakama Beta Power. Koristeći kombinaciju hidrostatičkog motora i četiri mehanička opsega, nudi se besprijekorni prijelaz brzina od 0-40 km/h (ekonomična verzija) ili 0-50 km/h. Sa zadnje strane može se podići 12.000 kilograma i ima tri brzine. Hidrauličke performanse su standardno 157 litara po minuti ili opcijski 212 l/min. Da bi se snaga smanjila, moguće je ugraditi još dvije zadnje gume. Kabina i kontrole su kao kod X7.

Claas Axion 800 serija

Nove specifikacije u vezi su sa traktorima iz Axion serije koji imaju od 205 do 295 konjskih snaga. Podrazumijeva šest modela, sa 6.7 litarskim motorom, Stage 4. CIS+ je premostio jaz između osnovne opcije CIS i Cebis paketa sa najvišim nivoom. Čine ga display u boji, koji je ugrađen sa desne strane vozaču i višenamjenski naslon za ruku sa četvorosmjernom kontrolnom ručicom za hidrauličke funkcije i kontroliranim pogonom za upravljanje prijenosom. Cebis sistem i terminal su takođe unaprijeđeni, kako bi povećali udobnost. Ekran u boji je sada osjetljiv na dodir, sa tipkalima koji su zadržani, u slučaju grubog terena.  Pored ručice za kontrolu Cmotion nalaze se 10 tipkala, koje je moguće programirati i kojima se može dodijeliti mnoštvo zadataka. 

Claas
Claas Axion 800 serija

Valtra T serija

Novi modeli uključuju T234 i T254, koji imaju 250 i 271 konjskih snaga. Odlikuje ih novi SmartTouch koncept upravljanja. Ekran na dodir od devet inča sadrži sve važne funkcije. Sa višefunkcionalnom ručicom za pogon i dugmadima koje je moguće programirati, dizajniran je da bude najpogodniji na tržištu, kažu u Valtri. 

Kada je riječ o sedam modela od 155 do 250 konjskih snaga, moguće je izabrati varijante Direct, Versu, Active ili HiTech. Direct je vrhunski stroj sa električnom hidraulikom. Versu i Active modeli imaju petostupanjski prijenos. Versu strojevi posjeduju elektrohidrauliku i terminal, dok Active varijanta ima mehaničku hidrauliku i nema terminal, a predstavlja ulaz za HiTech model. Za hidrauliku prva tri modela protok ulja je 160 l/min, a za HiTech 100 l/min.

Case IH Optum serija

Optum serija sada uključuje i manje modele, pa vozačima nudli alernativu za teže pokretljivi Magnum. Teški su 10.500 kg bez opterećenja, pa sve do 16.800 kg. Mogu se koristiti za najteže poslove. Maksimalna brzina je 273 konjskih snaga i dolazi od turbo 6.7 litarskog motora, koji se koristi u većim modelima. Zadnjim dijelom može podići maksimalno 11.058 kg, a hidraulična pumpa radi sa 165 l/min.

Case
Case IH Optum serija

Deutz-Fahr 7 serija

U dva modela (226 i 246 konjskih snaga), Deutz-Fahr donosi nekoliko unaprijeđenja, u vezi sa kabinom, kontrolama, motorom i suspenzijom. MaxiVision kabina ima poboljšanu kontrolnu tablu koja podrazumijeva display od pet inča. Za upravljanje se koristi MaxCom muntifunkcionalni joystick. U kabini je tiše, sa manje vibracija i konrolom topline, kao i sa boljim protokom zraka, zahvaljujući izolaciji

Stage 4, 6.1 litarski motor troši za 5% manje goriva i AdBlue sredstva. Kontinuirani prenos pokriva brzinu od 0.2 do 60 km/h i unaprijeđen je novim softverom. Prednja suspenzija unaprijeđena je kako bi osigurala stabilnost. Posjeduje pet hidrauličnih ventila sa zadnje strane i dva sa prednje, koji se proporcionalno kontroliraju. Sa prednje strane podiže se 5.450 kg, zahvaljujući IsoBus, a sa zadnje strane 10.000 kg. Hidraulične performanse su 120 l/min standardno i 160 l/min kao opcija.

Fendt 800 Vario serija

Traktori ove serije imaju od 226 do 287 konjskih snaga. Stage 4 je dostignut selektivnom katalitičkom redukcijom, uz korištenje filtera i recirkulaciji ispušnih plinova. Gorivo čuva i smanjenje na 2.100 obrtaja u minutu. Raspolaže sa ravnim, čeličnim spojnicama za hidraulični sistem. One mogu biti zamijenjene uobičajenima. Standardna hidraulika troši od 140 l/min do 170 l/min.


Izvori

Farmers Guardian


Tagovi

Traktori John Deere New Holland Massey Ferguson JCB Fastrac McCormick Claas Valtra Case Deutz-Fahr Fendt


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.