Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 02.04.2015. 18:00

Injekcija ruskog žita - pritisak na izvozne cijene?

Sjetva kukuruza u SAD-u krenula je usporenim korakom zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta. Zbog toga je došlo do nestabilnosti budućnosnica kukuruza, što utječe i na cijene ostalih žitarica. Ruski trgovci izbjegavaju prodaju novih žitarica zbog velikih taksi. Izvoz pšenice iz EU raste kako Euro pada.

Foto: depositphotos.com,
  • 128
  • 6
  • 0

Američka sjetva kukuruza krenula je usporenim korakom zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta. Zbog toga je došlo do nestabilnosti američkih budućnosnica kukuruza, što utječe i na britanske budućnosnice pšenice i pariške budućnosnice kukuruza.
Ruski trgovci izbjegavaju prodaju novih žitarica zbog velikih taksi i nadaju se njihovom kraju do 30. lipnja. U suprotnom bi moglo doći do iznenadnog naleta ruskih žitarica koje samo čekaju pravi trenutak da preplave svjetsko tržište. U tom slučaju, pritisak na cijene bit će neizbježan. Izvoz pšenice iz EU raste kako Euro pada.

Spora sjetva američkog kukuruza - ali bez straha!

Američka sjetva kukuruza krenula je usporenim korakom. Samo neke od američkih država sjetvu su i započele, dok je prošle godine u ovo vrijeme bilo puno više napretka. Temperature su u mnogim područjima ispod prosjeka za ovo doba godine, što je održalo temperature tla preniskima za sjetvu. Iako je sjetva započela na jugu, uključujući Texas, Louisianu, Mississippi i Arkansas, napredak je ispod prosjeka. Ako se odgoda i dalje nastavi, to bi moglo poremetiti američke planove koji su dosta ambiciozni.

No, još je uvijek rana sezona i mnogo je vremena ostalo pa se kasna sjetva može nadoknaditi, čak i unutar jednog tjedna. Na primjer, sjetva kukuruza u 2013. je povećana za 43% unutar samo jednog tjedna. Vremenski uvjeti u lipnju i srpnju će biti određujući za urode i proizvodnju žitarica. Do tada, vijesti s tržišta će nositi nestabilnost cijena.

Američki kukuruz povlači britansku pšenicu

Nakon vijesti o kretanjima sjetve kukuruza u SAD-u, i britanske budućnosnice pšenice i pariške budućnosnice kukuruza padaju. Čak je to bio najveći dnevni pad budućnosnica kukuruza u zadnje dvije godine. Daljnja nestabilnost američkih budućnosnica kukuruza utjecat će vjerojatno na britanske budućnosnice pšenice na sličan način.

Ruski trgovci izbjegavaju prodaju novih žitarica

Dok god postoje porezi na ruski izvoz žitarica (€35/t), a nastave se pravila prehrambene sigurnosti hrane, trgovci odgađaju prodaju svježeg žita na tržištu. Unatoč optimizmu oko niže inflacije koja ukazuje na to da će restrikcije prestati do 30. lipnja, trgovci su zabrinuti da će se restrikcije produžiti na novu sezonu sjetve i time će se prodaja žitarica iz sezone 2015. smanjiti.

Izgledno je da će biti potrebe za izvozom sljedeće godine jer trenutne restrikcije, zajedno s prognozama za žetvu 2015. (od oko 51-56Mt), uzrokuju povećano skladištenje žita. Rizik je prisutan jer je moguća neočekivana injekcija ruskog žita tijekom žetve (ili u vrijeme podizanja restrikcija) na EU i svjetska tržišta, što bi moglo stvoriti pritisak na izvozne cijene.

Izvoz pšenice iz EU raste kako Euro pada

EU iskorištava pad Eura naspram dolara. Naime, izvozne stope meke pšenice povećale su tempo. 1.1Mt meke pšenice odobreno je za izvoz izvan EU, što dovodi do kumulativnog iznosa od 2.2Mt iznad prošlogodišnjeg i trećeg ikad zabilježenog. Nadalje, kumulativne izvozne dozvole EU komisije dosegle su ove sezone 25.5Mt. EU je odobrila i izvoz 0.2Mt ječma ovog tjedna, što dovodi sveukupno do 6.9Mt, više za 5.1Mt od prošle godine.

Tempo izvoza u sljedećih nekoliko mjeseci će odrediti razinu zaliha koje će se prenijeti u iduću sezonu. Zauzvrat, to će utjecati na cijene i za EU i Veliku Britaniju u 2015/16.

Foto: depositphotos.com, @Chriskruger


Tagovi

Porez SAD Zalihe Euro Temperatura Sezona Izvoz pšenice Vremenski uvjeti Američki kukuruz Britanaska pšenica Skladištenje žita Ruski izvoz Ruski trgovci Nestabilnost Izvozne stope


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."