Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja žitarica
  • 22.08.2022. 07:30

IGC revidirao globalnu proizvodnju žitarica - pada potrošnja?

Globalna proizvodnja bi mogla biti dva posto manja nego prethodne godine. Prvenstveno je manje kukuruza

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 93
  • 4
  • 0

Međunarodno vijeće za žitarice (IGC) revidiralo je globalnu ukupnu proizvodnju i potrošnju žitarica u marketinškoj godini 2022.-23.

U najnovijem su izvještaju projicirali ukupnu proizvodnju žitarica, a ona je je za 4 miliona tona niža nego prethodni mjesec, i sada iznosi 2,248 milijardi tona. Ako se ostvari, proizvodnja bi bila dva posto manja nego prethodne godine. 

Kukuruz predvodi 

Navode da je do smanjenja došlo uglavnom zbog pada proizvodnje kukuruza od 41 milion tona. Isti se trend predviđa i za pšenicu, za 3 miliona tona u odnosu na ukupni iznos od 778 mil. t u razdoblju 2021.-22., ali je veći za 8 mil. t u odnosu na prethodni mjesec.

Zbog suše je podbacio (Foto: M.C. Celić)

Brojka ukupne svjetske potrošnje žitarica pala je za 3 miliona tona u odnosu na prethodnu projekciju IGC-a u julu, i to na 2,274 mil. t, što je 1 posto niže u odnosu na prošlu godinu.

Djelimično povezano s većim potrebama za uvozom kukuruza u EU, globalna trgovina ovom robom procijenjena je na 409 mil. t, što je 3 mil. t više od projekcije prethodnog mjeseca, ali 15 mil. t manje nego u razdoblju 2021.-22.

Čeka nas najslabija berba kukuruza od 2007. godine?

Uključujući pad za kukuruz, pšenicu, ječam i sirak, predviđa se da će globalne zalihe pasti za 4 posto, na osmogodišnju najniži nivo od 577 miliona tona.

Raste potražnja za sojom

Svjetska proizvodnja soje bi se prema njima u razdoblju 2022.-23. mogla povećati za 11 posto na godišnjem nivou na rekordnih 389 miliona tona, a što je povezano s očekivanjima oporavka proizvodnje u Južnoj Americi. 

"Izgledi za rast upotrebe sojinih proizvoda u sektoru stočne hrane i prehrambene industrije, trebali bi se odraziti na povećanje ukupne upotrebe, na rekordnih 379 miliona tona. Očekuje se i solidna akumulacija zaliha", ističu u izvještaju. 

Procjenjuje se da će globalna potražnja za uvozom ove ratarske kuluture porasti za 8 posto na godišnjem nivou, pri čemu se očekuje da će izvoznici s južne hemisfere imati povećan udio u trgovini. 

Kod nas je i nju pogodila suša (Foto: M. Popić) 

Rekordna trgovina rižom 

Također se očekuje rekordna trgovina rižom u 2022., a što potkrjepljuju velikim isporukama na tržišta u Aziji i Africi. Ipak, globalna bi proizvodnja 2022.-23. mogla biti neznatno niža u odnosu na prošlu godinu te iznositi 514 miliona tona. Potrošnja bi pak mogla doseći novi vrhunac, dok se za zalihe predviđa daljnji pad (3 mil. t na godišnjem nivou).

IGC-ov indeks žitarica i uljarica (GOI), koji mjeri njihove cijene, porastao je za 0,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, ali je veći za gotovo 9 posto na godišnjem nivou.


Tagovi

Proizvodnja žitarica Potrošnja žitarica Proizvodnja kukuruza IGC Prognoza


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.